ФІНАНСИ

Уряд спільно з Нацбанком планують лібералізувати монетарну політику

«Нині ситуація дає змогу пом’якшити монетарну політику НБУ. Тобто зробити гривню доступнішою», — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров в ефірі одного з вітчизняних телеканалів, додавши, що уряд спільно з Національним банком планують лібералізувати монетарну політику.

Водночас Микола Азаров наголосив, що уряд і Нацбанк мають достатньо фінансових ресурсів і золотовалютних резервів для забезпечення сталого розвитку економіки. При цьому Прем’єр-міністр зауважив, що Україна продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом щодо нової  програми співпраці: «Ми продовжуємо переговори і переконуватимемо Міжнародний валютний фонд продовжувати співпрацю».

Микола Азаров зазначив, що спірним питанням у подальшій співпраці з МВФ є підвищення тарифів на газ для населення. У цьому контексті глава уряду навів приклад Франції, де підвищення на 2% вартості газу для населення обговорювали майже рік. «Натомість МВФ пропонує нам збільшити тарифи на 50%, але, м’яко кажучи, наші люди бідніші за французів, тому ми пропонуємо знайти інші шляхи для зменшення дефіциту бюджету та забезпечення стабільності національної валюти», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На наших двигунах у світі літатимуть ще довго. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Микола Азаров запевнив, що Україна продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом, зауваживши, що і без кредиту від МВФ продовжить розвивати свою економіку власними зусиллями.

Однією з перспективних галузей є авіабудування, яке, на переконання Миколи Азарова, посяде гідне місце на світових ринках. «Ми виробляємо прекрасні літаки лінійки Ан і найвантажопідйомніші. А також виробляємо середньомагістральні пасажирські літаки. Це той серйозний ресурс, який може дати нам вихід на світові ринки», — сказав Прем’єр.

Він підкреслив, що протягом останніх двох з половиною років в Україні добре розвивається і вертольотобудування. «Ми завжди будували двигуни, і на наших двигунах літає весь колишній Союз. Всі вертольоти типу Мі оснащені нашими двигунами. Нині ми вперше розпочали виробництво власних вертольотів», — зазначив глава уряду і нагадав, що в Податковому кодексі передбачено значні пільги для вітчизняного авіа- і суднобудування.

Торкаючись питання парламентаризму, Микола Азаров висловив сподівання, що нова Верховна Рада відстоюватиме національні інтереси. «Я сподіваюся, що нова Верховна Рада відійде від політичної тріскотні і займеться серйозними питаннями забезпечення життєдіяльності держави», — зазначив Прем’єр.

При цьому він підкреслив, що уряд налаштований на проведення конструктивного діалогу з опозицією, зокрема в частині забезпечення просування товарів українського експорту на зовнішніх ринках. «Сядьмо разом та обговорімо, як нам втримати наш експорт на зовнішніх ринках і забезпечити нормальні європейські ціни на газ для нашої промисловості», — резюмував Микола Азаров.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»