ЧИСТІ РУКИ. Гроші не пахнуть, але можуть завдати прямої шкоди здоровю. Це зясували британські вчені. Дослідження, оприлюднене 15 жовтня у всесвітній день миття рук, продемонструвало: щодесята банківська картка має на собі фекальну речовину. Готівка – нічим не краща: одна на сім банкнот має на собі стільки ж бактерій, скільки живе у брудному унітазі.

Джерелом забруднення є наші руки, або, радше, руки тих із нас, що їх не миють!

Учені з лондонських Університету Королеви Марії та Школи гігієни й тропічної медицини дослідили гроші близько трьохсот добровольців.

д-р Роналд Катлер, Університет Королеви Марії:

«Ми були у різних частинах Британії і взяли проби з банкнот добровольців, із фунтових банкнот. Також узяли проби із кредитних карток і з рук. Ми намагалися з’ясувати, яка гігієна їхніх рук, і який це має вплив на банкноти і картки».

Опитування засвідчило, що лише 39 відсотків респондентів миють руки перед уживанням їжі. 91 відсоток респондентів повідомили, що миють руки після туалету, але висока присутність фекальних організмів на картках і готівці викликає недовіру до цього показника.

Тест є простим: береться проба, що наноситься на чашку Петрі, а потім інкубується добу. Відтак зараження видно. У посудині ліворуч – стільки токсичних бактерій, що вона виглядає пофарбованою.

д-р Роналд Катлер:

«Вони можуть чинити опір лікам, забруднювати рани, спричиняти розлад шлунку і блювання. Ми всі знаємо про кишкові палички. Зокрема, E157 – це організм-терорист. Але ми його знайшли. Ми знайшли кишкові палички на деяких банкнотах, кредитних картках і, звичайно, руках».

Аби зупинити зараження, є лише один засіб: мити руки!

Миття рук із милом може знизити рівень інфікованості, що викликає розлад шлунку, на 42 відсотки. Та лише 69 відсотків респондентів сказали, що роблять це, коли тільки можна.

 Copyright © 2012 euronews