ПОЗИЦІЯ. Модернізація української газотранспортної системи обійдеться в 4,5 млрд євро, зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров у статті для німецької газети «Франкфуртер альгемайне».

«Українська ГТС вимагає капітальної модернізації. Саме тому уряд пропонує передати управління ГТС міжнародному консорціуму в складі України, Росії та Євросоюзу, який би забезпечував її прозоре і справедливе адміністрування, зайнявся б її модернізацією. Модернізація української ГТС обійдеться всього в 4,5 млрд євро. Пропускна ж спроможність нашої ГТС збільшиться приблизно на 30%», — зазначив він.

Микола Азаров нагадав, що сильні морози на початку 2012 року продемонстрували, що ані «Північний потік», ані «Південний потік» не мають і не можуть мати надійних газосховищ, резерви яких могли б бути задіяні в період особливо низьких температур. А в Україні такі сховища є.

Прем’єр-міністр додав, що так звані газові конфлікти останніх років між Україною та Росією продемонстрували необхідність створення газотранспортного консорціуму, в якому поєднувалися б інте?реси Росії як постачальника, України як транзитера, ЄС як основного споживача.

Торкаючись теми підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, глава уряду наголосив на тому, що створення ЗВТ у рази збільшить німецькі інвестиції в економіку України. За словами Миколи Азарова, німецький бізнес чудово розуміє, що Україні є що запропонувати ЄС, зокрема родючі землі, значний науково-технічний потенціал, унікальне географічне положення для транзиту вантажів та енергоносіїв тощо. Саме тому, за словами Прем’єра, східний комітет німецької економіки неодноразово заявляв про свою зацікавленість у якнайшвидшому створенні ЗВТ між Україною та ЄС.

Не оминув глава уряду й питання виборів до Верховної Ради, висловивши переконання, що вони пройдуть чесно і прозоро, стануть ще одним доказом спроможності демократії в Україні та підтвердять прагнення нашої держави рухатися до повної інтеграції з Євросоюзом. «Оцінити це зможуть міжнародні спостерігачі, в тому числі і з ФРН, яких ми запрошуємо приїхати в Україну», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»