ЦЕРКОВНЕ ДІЛЕННЯ.Священний синод Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) розділив Харківську єпархію на дві самостійні єпархії, виділивши з її складу Ізюмську. Як повідомив сайт УПЦ МП, таке рішення архієреї на чолі з митрополитом Київським і всієї України Володимиром прийняли на останньому засіданні синоду 8 травня в Києві.

До складу Ізюмської єпархії включили парафії Балаклійського, Борівського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дворічанського, Дергачівського, Зміївського, Золочівського, Ізюмського, Куп'янського, Печенізького, Чугуївського та Шевченківського районів. Керуючим новоствореної єпархії, єпископом Ізюмським і Куп'янським синод затвердив колишнього єпископа Бердянського і Приморського Єлисея. У складі Харківської єпархії залишилися парафії Харкова та Харківського району, а також Барвінківського, Близнюківського, Богодухівського, Валківського, Зачепилівського, Кегичівського, Коломацького, Красноградського, Краснокутського, Лозівського, Нововодолазького, Первомайського і Сахновщинського районів.

Як повідомили у Харківській єпархії, єпархії поділили для зручності управління: в області багато парафій і одній людині складно за ними стежити, всі їх відвідувати. Поділ єпархії був очікуваним, інші великі єпархії УПЦ МП уже давно поділені. У Харківській єпархії також підкреслили, що віднесення районів до єпархій поки умовне. На наступних засіданнях синоду воно знову може бути змінене, а пізніше буде затверджене остаточно. 

ДОВІДКОВО

Архієпископ Ізюмський Онуфрій був призначений на посаду керуючого Харківською єпархією також 8 травня на засіданні синоду. Тепер владика Онуфрій став архієпископом Харківським і Богодухівським.

«STATUS QUO»