ГОРДІСТЬ НАЦІЇ

На неї рівнятимуться інші

Усі, хто вболівав за наших плавців-паралімпійців у столиці Великобританії чи біля екранів телевізорів в Україні, мали можливість спостерігати за обома блискучими виступами співвітчизниці. Уже в перші дні напружених змагань Наталія піднялася на найвищу сходинку паралімпійського п’єдесталу, обігнавши своїх суперниць на дистанції 50 метрів вільним стилем, що й принесло їй перше «золото».  Наступного дня харків’янка також не здала позицій і була першою на дистанції 200 метрів у запливі комплексним стилем. Вона встановила новий світовий рекорд, подолавши дистанцію за 3 хвилини 13,43 секунди.

Зі здобуттям  високої нагороди землячку двічі привітав від імені жителів Харкова міський голова Геннадій Кернес. «Сила духу, воля до життя і перемоги допомогли Вам досягти високих результатів у спорті і двічі завоювати «золото» Паралімпіади, вписавши своє ім’я в історію ігор. Ваш успіх вселяє надію в серця людей, Ваші досягнення гідні пошани. Від усього серця бажаю Вам здоров’я, щастя, добробуту, підтримки близьких і рідних. Нехай здійснюються всі Ваші плани, нових Вам медалей і рекордів», — зазначив міський голова в одній із телеграм. Він також підкреслив, що Наталію з нетерпінням чекають на рідній землі.

Як розповіли  в обласному центрі з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», спортивним плаванням 31-річна  харків’янка з порушенням опорно-рухового апарату Наталія Прологаєва займається вже чотири роки.  У 2005-му вона потрапила в аварію, у якій зазнала перелому хребта, травм кісток таза та ніг. Майже два роки проходила реабілітацію і  відтоді пересувається на  інвалідному візку. Однак це не заважає їй добиватися блискучих перемог і навіть ставити рекорди на водних доріжках.

До Паралімпіади в Лондоні Наталія Прологаєва вже встигла завоювати нагороди, взявши участь у двох чемпіонатах Європи та чемпіонаті світу. На своєму першому чемпіонаті Європи вона виборола дві золоті медалі. На чемпіонаті світу 2010 року — п’ять золотих і одну срібну. А чемпіонат Європи 2011 року приніс Наталі чотири золоті, дві срібні й бронзову медаль. Найзаповітніша  ж мрія  плавчині — вибороти цього року паралімпійське «золото» — також  здійснилася.

Напередодні від’їзду до Лондона Наталія розповіла, що їй доводиться тренуватися щодня і це дуже важко. «Але коли є мета, коли знаєш, навіщо це робиш, працювати набагато легше. Приємно, коли тебе починають упізнавати, рівнятися на тебе: це додатковий стимул. Для мене важливо, що своїм прикладом можу комусь допомогти», — сказала Наталія Прологаєва.

А тренер паралімпійської збірної України з плавання Оксана Воронцова зазначила тоді, що в наших плавців є всі шанси завоювати паралімпійський п’єдестал на літніх іграх у Лондоні 2012 року. «Спортивні здобутки даються інвалідам набагато важче, ніж звичайним спортсменам, — каже заслужений тренер України. — Те, що вони знаходять у собі силу волі піднятися і йти вперед, заслуговує на величезну повагу. Нам усім варто вчитися терпіння й мудрості в цих людей».