ПОЗИЦІЯ

Аграрний фонд має достатні запаси продовольчої пшениці для стабілізації цінової ситуації

 

Підстав для подорожчання хліба немає. Аграрний фонд забезпечує хлібопекарські підприємства борошном, ціна на яке нижча за ринкову. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк після відвідування одного із хлібопекарських комбінатів Київської області.

Україна, за його словами, зібрала третій за обсягами врожай за роки незалежності — 46 млн тонн. Зокрема було зібрано 15 млн тонн пшениці, з якої 70—75% припадає на продовольчу пшеницю. Тоді як її річне внутрішнє споживання для харчової галузі, включаючи хлібопекарську, становить 5 млн тонн.

Здешевити виробництво можливо й за рахунок модернізації хлібопекарських підприємств. Окрім того, уникнути коливання цін допоможе також посилення конкуренції в галузі. «Слід модернізувати хлібопекарську галузь, щоб уникнути зростання витрат на виробництво та енергоносії. Тому потрібно переобладнати підприємства енергоощадним обладнанням, а відповідне розпорядження місяць тому підписав Президент Віктор Янукович. Так, хлібопекарська галузь на сьогодні перебуває під контролем уряду», — цитує слова міністра  прес-служба Мінагрополітики.

Зараз в Аграрному фонді є понад 1,9 млн тонн пшениці, яку буде перероблено на борошно та поставлено на хлібопекарські підприємства. Сформовано регіональні запаси. Великі хлібопекарські підприємства також накопичили свої запаси. А з червня розпочали формувати помольні партії борошна у регіонах України. Ціна на борошно, яке пропонує Аграрний фонд, нижча на 300—400 гривень, ніж ринкова. Тобто нині борошна в регіонах достатньо.

У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Павленко зазначив, що відомство не зафіксувало жодних сигналів щодо збільшення вартості хліба. Цифри змінюються на величину математичної похибки в тому чи іншому регіоні, і уряд вживає відповідних заходів контролю за ціновою ситуацією. «Хвиля необ∂рунтованої інформації про зростання ціни на хліб виникає час від часу. Однак на сьогодні підстав для подорожчання соціальних сортів хліба немає», — резюмував Микола Присяжнюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»