ТАРИФИ. Усі знають: щоб стати водієм автомобіля або одержати дозвіл на володіння та користування зброєю, необхідно пройти медичний огляд. І зробити це можна в медичному закладі. Це логічно й закономірно, як і те, що за ці послуги встановлено відповідні ціни. Тарифи на медогляди в кожній поліклініці власні, хоч і випливають із міністерських наказів. Нещодавно Черкаське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України перевірило об∂рунтованість таких тарифів. І результати здивували.

Майже у всіх із двадцяти перевірених центральних районних лікарень до тарифу було включено аналіз крові на сифіліс. Ця послуга, не передбачена наказом міністерства, коштувала 3—4 гривні кожному, хто приходив на медогляд. Майже у всіх районах до переліку платних послуг включали огляд жінок в акушера-гінеколога. В одній із поліклінік за це брали 2,25 грн, додаючи сюди 6 гривень за специфічне жіноче дослідження. А в Христинівській райлікарні оте саме дослідження було включене і в тариф медогляду… для чоловіків.

Територіальне відділення АМК визнало дії Золотоніської, Канівської, Тальнівської, Корсунь-Шевченківської та Кам’янської  райлікарень порушенням законодавства про захист економічної конкуренції на ринку платних медичних послуг, адже їх вартість там була необгрунтовано завищена. На відповідачів накладено штрафи на загальну суму 40 тисяч гривень, які вже сплачено.