ЕСКАЛАЦІЯ КОНФЛІКТУ

Рада Безпеки ООН засудила обстріл турецької території з боку Сирії

Акчакале — прикордонне містечко в південно-східній турецькій провінції Шанлиурфа. 3 жовтня сюди впало два мінометних снаряди. Розриви забрали п’ять життів, з яких троє дитячих.

Від початку конфлікту в Сирії торік у березні територію Туреччини, куди найчастіше прямують сирійські біженці, обстрілювали неодноразово, однак останній інцидент став найсерйознішим між двома сусідніми державами за півтора року кривавого протистояння між повстанцями, які вимагають повалення режиму президента Башара Асада, та силами безпеки.

Тепер на турецько-сирійському кордоні в районі Акчакале тримають зброю на поготові. Фото з сайту news.yahoo.com

Влада Туреччини звинуватила в інциденті Сирію. Опозиційна Народно-революційна партія назвала те, що сталося, провокацією і закликала владу тверезо оцінити ситуацію. Однак турецький парламент дозволив своїм військам проводити військові операції за межами країни у разі якщо уряд вважатиме, що є така необхідність. Законопроект, який ухвалили більшістю голосів, дає парламенту повноваження у разі нагальної потреби надсилати в Сирію війська або здійснювати удари по об’єктах на сирійській території. Чим впродовж двох днів і займалася  турецька артилерія.

«Ми прагнемо миру та безпеки. Ми не хочемо оголошувати війну. Турецька Республіка спроможна захистити своїх громадян та свої кордони», — наголосив із цього приводу турецький прем’єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган.

Днями у Брюсселі на вимогу Туреччини було скликано екстрене засідання Ради НАТО. Учасники зустрічі засудили обстріл Сирією турецької території, назвавши його серйозним порушенням міжнародного права. Військовий альянс, членом якого є Туреччина, наголосив, що й надалі підтримує її і вимагає негайного припинення агресивних дій Сирії.

Учора вимогу до сирійської  влади  поважати суверенітет та територіальну цілісність сусідніх держав висловили члени Ради Безпеки ООН. Водночас проект резолюції, в якому обстріл турецького містечка назвали «загрозою миру та міжнародній безпеці», заблокувала Росія — один із постійних членів Ради Безпеки із правом вето, повідомляє Бі-Бі-Сі.