ПРАВОВЕ ПОЛЕ. Закон «Про зайнятість населення» допоможе створити сучасний ринок праці в Україні та прискорити розвиток економіки. Таку думку висловив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко у зв’язку з підписанням цього документа Президентом. 

«Ми заклали основу для створення в Україні сучасного ринку праці. Кожна людина, яка хоче працювати, зможе працевлаштуватися. А роботодавцям буде вигідно створювати робочі місця завдяки новим податковим стимулам. Це наша велика перемога в боротьбі з безробіттям», — заявив Сергій Тігіпко. Він підкреслив, що після набуття законом чинності можна очікувати появи сотень тисяч нових робочих місць.

Випускники, які працюватимуть у сільській місцевості, отримають одноразову допомогу — 10 мінімальних зарплатю
Фото з сайту ruzub.com 

«Кожна людина, яка перебуває в нелегальній економіці, — це втрата для ВВП. Давши людям роботу, ми не тільки посилимо їхній соціальний захист, а й поліпшимо економічну ситуацію», — зазначив урядовець.

Наступним кроком стане ухвалення пакета законопроектів, які стимулюють приплив інвестицій у країну. Проекти законів, що передбачають податкові та інші пільги для інвесторів, уже пройшли перше читання у Верховній Раді.

Нагадаємо, в законі про зайнятість, підготовленому Міністерством соціальної політики, передбачено річну стовідсоткову компенсацію єдиного соціального внеску для тих роботодавців, які створюють робочі місця для вразливих на ринку праці категорій громадян: випускників без досвіду роботи, батьків з дітьми до 6 років, інвалідів, сиріт, осіб, старших за 50 років. Люди, старші за 45 років, зможуть отримати від держави ваучер для оволодіння новою спеціальністю, а випускники, які працюватимуть у сільській місцевості, зможуть розраховувати на одноразову допомогу обсягом 10 мінімальних зарплат. Крім того, закон забороняє в оголошеннях про прийом на роботу вказувати бажану стать і вік кандидата. За послуги кадрових агентств платитимуть лише роботодавці, вимагати оплату своїх послуг з безробітних агентствам заборонять.

Документ набуде чинності з 1 січня наступного року, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Відомство ліквідує також корупційні шпарини в соціальній сфері. Йдеться про підписаний главою держави Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення санаторно-курортними путівками». Він скасовує тендери під час розподілу путівок на оздоровлення чорнобильців і дає змогу постраждалим самостійно обирати санаторій. Цей закон набуває чинності з дня публікації.

Раніше міністерство прийняло ще одне антикорупційне рішення: відмовилося від тендерів на закупівлю інвалідних візків та інших технічних засобів реабілітації. Тепер інваліди отримують саме ті візки та протези, які їм підходять.

Такі рішення, разом із запровадженням інституту соціальних дільничних, є важливою складовою модернізації системи соціального захисту. На черзі — вирішення питань із харчуванням дітей, які проживають на забруднених територіях, та забезпечення інвалідів автомобілями. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»