ТЕНДЕНЦІЇ

За 9 місяців цього року валютні надходження перевищили витрати на імпорт 
 

З  початку року (станом на 1 жовтня) від нерезидентів в Україну надійшло $109 млрд і «вийшло» $99 млрд, тобто різниця становить $10 млрд. Про це журналістам повідомив керівник групи радників Національного банку України Валерій Литвицький. Він підкреслив, оплата імпорту за товари і послуги у цей період була на рівні $63 млрд. Тобто в країну надходить більше валюти, ніж потрібно для імпорту, пояснив він.

За його словами, для подальшого залучення прямих інвестицій в економіку (в серпні вони були на 25% більше, ніж у липні) необхідно продовжувати антиінфляційну політику. «За рахунок низької інфляції і стабільного курсу ми підставили плече економіці. Адже галузі, завдяки яким відбувається економічне зростання, залежні від збільшення доходів населення. А зростання доходів, зарплат, в Україні вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року», — підкреслив представник НБУ. У 2009—2012 рр. маємо тенденцію до  уповільнення інфляції (у 2009-му цей показник зафіксований на рівні 12,3%, у 2010 р. — 9,1%, 2011 р. — 4,6%, а в 2012 р. він може бути ще меншим).

На думку В. Литвицького, нині Україні важливо утримати економічне зростання економіки на тлі того, що в 27 країнах Європи спостерігається рецесія.