LNG-ТЕРМІНАЛ. Кабінет Міністрів створив комісію з розслідування обставин підписання угоди про співпрацю в реалізації національного проекту «LNG-термінал», навколо якого нещодавно розгорівся скандал. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук розповів голова Державної служби з питань регуляторної політики і підприємництва Михайло Бродський.

Комісія, за його словами, візьметься за посадовців, що підписали скандальну угоду від української сторони, вивчить усі нюанси: як підписували, чому, як перевіряли представників іспанської компанії тощо. А потім порушить питання і про відповідальність цих чиновників.

Нагадуємо, що 26 листопада Україна підписала з компаніями Excelerate Energy LLC (США) і Gas Natural Fenosa (Іспанія) угоду про співпрацю в реалізації національного проекту «LNG-термінал». Як уточнив тоді журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, в компанії Excelerate Energy LLC планувалося орендувати плавучий завод з регазифікації зрідженого газу. Іспанська ж компанія мала виступити інвестором реалізації проекту. Проте через кілька годин після підписання договорів Gas Natural Fenosa спростувала свою участь у проекті, заявляючи, що підписант угоди з іспанської сторони не є її представником. При цьому сам підписант, як передає УНІАН, Джорді Бонвеї пізніше в коментарі агентству визнав, що таки не мав повноважень на підписання будь-яких угод від імені компанії.

А голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів заявив про готовність піти у відставку, якщо це допоможе усунути всі бар’єри в реалізації проекту будівництва в Україні LNG-термінала.