ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН. Ось і жовтень з його традиційним похолоданням не забарився. Менш як два тижні лишилося до часу увімкнення батарей. Чи зігріють вони нас, коли температура на вулиці знизиться? Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк  з цього приводу висловлює оптимізм.

— Україна готова до опалювального періоду. Відзначу роботу комунальників Дніпропетровської та Запорізької областей, які цього року найвідповідальніше поставилися до завдання і раніше за всіх були повністю готові до зими, — зауважив він під час брифінгу в Кабінеті Міністрів у середу і додав, що комунальники можуть увімкнути опалення з 15 жовтня, якщо цього вимагатимуть погодні умови. Нині на комунальних підприємствах є все потрібне для стабільного проходження зимового сезону, створено резервні фонди необхідних матеріалів.

Як повідомила прес-служба Мінрегіону, загалом на 1 жовтня комплексно підготовлено з видачею паспортів більш ніж 207 тис. будинків (99,9% від плану). Повністю готові до роботи взимку 23,7 тис. котелень (100%), замінено, де це передбачалося, котли, зношені мережі тощо. До речі, Тернопільщина замінила на 15% більше, ніж планувала. На 1 жовтня підготовлені водопровідні (1624 км) та каналізаційні (447 км) мережі, очисні споруди. Рівень готовності дорожньо-мостового господарства до зими сягає 96—97%.

Та попри всі ці досить непогані показники не варто забувати, що загалом наше житлово-комунальне господарство нині далеко не в ідеальному стані.

Зокрема, 2 жовтня на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань підготовки до забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2012/13 років очільник Мінрегіону зауважив:

— Ми розуміємо об’єктивні причини проблем теплопостачання у країні. 56% тепломереж за межами терміну амортизації. Коли вода почне наповнювати системи, дадуть тиск, не всі труби витримають. Як ми хворіємо, так і труби бувають хворими. Але були виділені значні кошти, вчасно виділені. Про необхідність готуватися до зими ми з вами говорили одразу після завершення минулого періоду. Готовність до опалювального сезону повинна бути забезпечена 15 жовтня. Якщо до цього часу у якомусь регіоні, місті не буде цього зроблено, від імені відомчої комісії я офіційно звернуся до Генеральної прокуратури щодо невиконання вами службових повноважень.

Тож було вирішено утворити спеціальну ревізійну комісію, що перевірить ефективність витрачання коштів та діяльність керівників регіонів та окремих міст щодо підготовки комунального господарства до зими. Найближчим часом комісія має приступити до своїх обов’язків у місті Калуш Івано-Франківської області, де торік початок опалювального періоду затягнувся до кінця жовтня, а в цьому році знову виникли проблеми. Планується, що ця комісія відвідає всі міста, які допустили неналежну підготовку систем теплопостачання та життєзабезпечення.

За словами директора департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Мінрегіону Станіслава Захарова, не всі регіони однаково відповідально поставилися до підготовки до зими. В деяких є істотне відставання як від загального по країні показника, так і від власного плану підготовки. Наприклад, у Луганській та Сумській областях підготовка котелень виконана всього на 90%. Така сама проблема — в Одеській і Житомирській областях. Заміна зношених теплових мереж на Одещині й Луганщині сягає лише 70% запланованого. Затримуються з ремонтом покрівель будинків Луганщина та Херсонщина, остання, крім того, має найнижчий показник із промивання опалювальних систем.