АКТУАЛЬНО. За останні 5 років лікарям Полтавщини вдалося на 4,5% знизити рівень захворюваності на туберкульоз. На 30% зменшився рівень смертності серед хворих на цю недугу. Та все одно у краї діагностують 55 випадків захворювання на туберкульоз на 100 тис. населення проти 61 випадку по Україні. А в 15 районах області цей показник навіть вищий. Такі дані оприлюднив головний санітарний лікар Полтавської області Анатолій Журавльов.

Один із дієвих засобів боротьби з цією хворобою —  рання її діагностика. Майже 66% таких хворих вдалося виявити саме під час профілактичних оглядів. Зокрема і в сільського населення. Тут допомагають пересувні флюорографи обласного флюороцентру. За інформацією начальника Головного управління охорони здоров’я Віктора Лисака, тільки торік за кошти обласного бюджету придбано 3 цифрові флюорографічні установки на базі автобусів «Богдан».

Але чиновник стурбований тим, що на місцях профілактичним обстеженням не надають належного значення. Як і щепленням проти туберкульозу. В деяких районах шкодують кошти на закупівлю туберкуліну. Віктор Лисак вважає, що в майбутньому відмова від щеплення проти туберкульозу може спричинити спалах епідемії цієї хвороби в області. Тому нині на Полтавщині посилюють роз’яснювальну роботу, до якої, крім медиків, залучають і освітян.

Принагідно в області планують реорганізувати мережу протитуберкульозних диспансерів. Активні форми туберкульозу лікуватимуть у стаціонарах, а менш складні — в амбулаторних умовах. За словами В. Лисака, це викликано новими підходами в лікуванні туберкульозу.  В області створять кілька нових спеціалізованих відділень. Ідеться зокрема про хоспісне відділення для хворих на сухоти на 30—40 ліжок. Окрім того, нині на розгляді в Президента перебуває законопроект про примусове лікування хворих на туберкульоз. Для таких хворих, госпіталізованих примусово за рішенням суду, на Полтавщині створять відділення на 10—15 ліжок.

Натомість у диспансерах, які працюють, планують у найближчі роки збудувати спеціальні очисні споруди. Торік очисні споруди, що відповідають усім вимогам, здали в експлуатацію в Гадяцькому протитуберкульозному диспансері. Збудували їх коштом обласного екологічного фонду. На черзі — диспансери в Опішному та Кременчуці.

Крім того, цього року Полтавщина отримає черговий транш у сумі 70 млн грн. з державного бюджету на будівництво третьої черги обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру. До кінця року кошти мають освоїти й збудувати головний корпус лікувального закладу. Його технологічний корпус здали торік і навіть закупили для нього обладнання. За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка сформовано обласну програму протидії туберкульозу, яка діятиме до 2016 року.