СПІВПРАЦЯ

Київ і Москва разом дбатимуть про розвиток профтехосвіти

Розбурханий вулик нагадували столичні заклади профтехосвіти в дні Москви в Києві, які проходили днями. Десант сусідів представляв ПНТЗ усіх регіонів Росії.

— Обмін досвідом відбувався, скажімо так, на глибинному рівні, — розповідає заступник начальника відділу профтехосвіти головного управління освіти і науки Києва Таїсія Мусієнко, — оскільки проблеми у нас практично однакові. А тому досвід для їх подолання дуже багато важить.

Наскільки серйозні порушувались теми, можна судити хоча б із зустрічі у Київському вищому професійному училищі будівництва і дизайну. Там презентували міжнародний проект впровадження інноваційних виробничих технологій і ознайомились з методикою створення навчально-практичного центру. Йшлося також про впровадження інформаційних технологій в навчально-виробничий процес…

— Нам було дуже цікаво, — ділиться враженням директор політехнічного коледжу з Москви Андрій Бучкін. — Співпрацю хочемо продовжити, а тому підписали відповідний договір з училищем.

— Підготовка сьогоднішнього робітника, — додає директор Київського вищого професійного училища будівництва і дизайну лауреат премії Верховної Ради Георгій Алексенко, — процес складний і відповідальний. Якій бути економіці, значною мірою залежить від молодих кадрів. Прагнемо, щоб із стін навчального закладу вони виходили конкурентоспроможними.

Назрілі проблеми, зауваження і пропозиції господарі і гості обговорили за круглим столом. Разом дійшли висновку про необхідність щорічних зустрічей.

ПРЯМА МОВА

В’ячеслав СУПРУН,
директор департаменту
професійно-технічної освіти Міністерства освіти
та науки, молоді і спорту:

— Такі зустрічі надають роботі новий імпульс, оскільки обмін досвідом стимулює творчий пошук, активізує впровадження всього нового і прогресивного. Торік столична делегація працівників ПНТЗ відвідувала Москву. Запозичили чимало новинок. Звичайно, готувались, щоб було що показати колегам у нас. А надбання маємо. В Україні працює 991 професійно-технічний навчальний заклад. Попри всі труднощі, в кожному є здобутки, варті поширення. Гості це оцінили. Свідченням бажання продовжувати діалог стали договори про співпрацю.