ДАТА

Донецькому національному академічному українському музично-драматичному театру — 85

В одному з останніх інтерв’ю народний артист України, художній керівник Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру Марко Бровун сказав, що одним із подарунків глядачам до 85-річчя театру стане прем’єра вистави «Фредерік, або Бульвар Злочину». І додав, що, на його погляд, це — найкраща п’єса про театр за останні десятки років. Зрештою, в цьому вже встигли переконатися донеччани і гості міста, які побували на прем’єрі й урочистостях з нагоди поважної дати муздрами. А ще вони вшанували пам’ять колишнього художнього керівника, якого з ними немає вже понад сорок днів.

«Мабуть, уперше на цій сцені важлива для театру дата відзначається з сумом, — зазначив перший заступник міністра культури Юрій Богуцький, який взяв участь в урочистостях. — Адже вперше вся театральна сім’я відзначає свято без людини, яка зробила цей театр».

До речі, відразу після смерті Марка Бровуна, який помер у ніч з 8 на 9 жовтня, в місцевих театральних колах почали активно обговорювати різноманітні варіанти щодо вшанування пам’яті керівника, завдяки якому колись провінційний театр став одним із найкращих у країні. Йшлося про премію його імені, навіть обговорюють ініціативу назвати його іменем театр, де він пропрацював 35 років. Поки що керівники обласної влади посмертно вшанували народного артиста України званням «Почесний громадянин Донецької області». А міська влада подарувала колективу театру сертифікат на квартиру для когось з акторів, про яких за життя дуже піклувався колишній керівник.

У прем’єрній виставі «Бульвар злочину» теж йдеться про театр. Фото В’ячеслава ПАЩУКА

Серед нагороджених за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва — народна артистка України Олена Хохлаткіна, заслужені артисти Тетяна Романюк, Василь Гладнєв, Володимир Швець та інші. А глядачі за свою відданість театру отримали своєрідну нагороду у вигляді прем’єри вистави про театральне життя-буття, де від сміху до сліз, як і в повсякденному житті, всього один крок.