ПОРЯТУНОК ЄВРО. Зі стабільного до негативного знизила довготерміновий прогноз для Європейського Союзу міжнародна рейтингова агенція Moody’s.

Рішення пояснили тим, що раніше було понижено прогнози для Німеччини, Франції, Великої Британії та Нідерландів – тобто, саме тих країн, що роблять найбільші внески до бюджету ЄС. Разом вони дають 45% фінансових надходжень.

Європейські лідери шукають вихід зі скрути. Вже втретє за минулі кілька місяців зустрічаються президент Франції Франсуа Олланд та прем‘єр Італії Маріо Монті. Погляди Парижа та Рима на вихід з кризи збігаються – випустити загальноєвропейські боргові зобовязання.

Проти цього виступає Німеччина, яка не хоче у підсумку платити за всіх. Свою позицію канцлер Анґела Меркель вже озвучила керівникам Греції, Італії та Франції. А сьогодні вона зустрічається із головою Європейської Ради Германом ван Ромпеєм.

Рішення Moody’s створює додатковий тиск на Європейський центробанк, що цього тижня має представити новий план порятунку країн-боржників. Президент банку Маріо Драґі заявив, що регулятор зробить усе можливе для збереження євро.

Ринки сподіваються, що це передбачатиме і готовність банку купувати борги країн, що потерпають від фінансової скрути, аби знизити для них вартість запозичень.

Copyright © 2012 euronews