УРИВКИ  ПРОМОВИ.Для Барака Обами розпочався його другий президентський термін. Урочистості з нагоди інавгурації завершилися двома військовими балами, які президент відвідав разом з дружиною Мішель.

Традиційний різнобарвний парад відбувся на Пенсильванія Авеню. Його учасників Обама разом з дочками та дружиною вітав з трибуни, побудованої навпроти Білого Дому. Друга інавгурація першого темношкірого резидента зібрала у Вашингтоні понад 800 тисяч глядачів, що вдвічі менше у порівнянні з першою присягою президента 4 роки тому. 

Під час урочистої 20-хвилинної промови Барак Обама висловив рішучість і впевненість у правильності своєї політики. Він виказав сподівання на більш легке порозуміння з республіканцями. Президент заявив, що і далі боротиметься за розширення та консолідацію прав і свобод американців. 

Серед пріоритетів Обами – боротьба з безробіттям та стимулювання економічного зростання, легалізація одностатевих шлюбів, контроль за розповсюдженням зброї та скорочення розриву між статками громадян. Президент закликав громадян активно підтримати його у втіленні нової програми.

Барак Обама:

«Декада воєн нині закінчується. Й почалося економічне одужання. Можливості Америки необмежені, тому що ми маємо усі необіхідні світові якості: молодь і рух, різнокольоровість й відкритість, безмежну здатність до ризику і переосмислення».

«Ми підтримуватимемо демократію від Азії до Африки, від Америки до Близького Сходу, тому що наші інтереси і наша свідомість змушують нас діяти в ім’я тих, хто прагне свободи».

Промова із наголосом на права і рівність всіх без винятку.

Барак Обама:

«Наша подорож не закінчиться, допоки наші брати і сестри – гомосексуалісти і лесбійки – не будуть рівні з усіма у своїх правах. Адже якщо при народжені ми були рівними, тоді любов, яку ми несемо один до одного, є одна для всіх».

«Наша подорож не закінчиться, допоки ми не знайдемо можливостей краще приймати іммігрантів, які прибувають до США, сповнені надії і віри у можливості, що дарує ця країна».

Обама заявив, що процвітання Америки залежить від середнього класу. За словами президента, необхідно дати відповідь на загрозу кліматичних змін. А у зовнішніх відносинах віддавати перевагу діалогу.

 Copyright © 2013 euronews