СПІВРОБІТНИЦТВО

У Харкові при університеті імені Василя Каразіна відкрився Українсько-індійський академічний центр

Він допомагатиме налагоджувати і підтримувати зв’язки між Україною й Індією в культурній, науковій і освітній сферах. Це сприятиме студентським обмінам, опікуванню індійськими студентами, які вчаться в Харкові.

 Як зазначив Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Індія в Україні Раджив Чандер, який прибув до Харкова на відкриття центру, дуже важливо, що новий заклад був відкритий в рік, коли дві країни відзначають 20-річчя встановлення дипломатичних відносин. «У налагодженні взаєморозуміння між двома державами дуже важлива участь молодого покоління. Я оглянув сьогодні Харківський університет і був вражений тією увагою до індології, яку приділяють тут. Я абсолютно впевнений, що центр, який ми сьогодні відкриваємо, допоможе розвивати нашу співпрацю», — наголосив посол.

Індійські гості цікавляться найменшими подробицями в роботі центру. Фото прес-служби Харківської ОДА

Також  Раджив Чандер пообіцяв, що Посольство Індії в Україні надаватиме всебічну підтримку діяльності центру. Зокрема, у зв’язку з тим, що в 2013-му в Індії відзначають рік української культури, а 2014-й стане роком індійської культури в Україні, центр стане допоміжною ланкою  в проведенні цих заходів.

Про подальші плани співробітництва  міста з Індією Раджив Чандер говорив під час зустрічі з керівництвом Харкова. Зокрема, й про поглиблення давніх економічних зв’язків, оскільки місцеві підприємства — «Турбоатом» і «ФЭД» — експортують у цю країну свою продукцію, а Індія поставляє медичні препарати.  

Йшлося під час зустрічі і про співпрацю в сільськогосподарській та освітній сферах. Кількість індійських студентів, які вчаться у вишах Харкова за останні два-три роки, збільшилася і збільшуватиметься надалі. Нині 700 студентів з далекої країни вчаться в медичному та авіаційному університетах. У підсумку обговорення виникли ідеї відкриття почесного консульства в Харкові і встановлення побратимських відносин між Харковом та індійським містом, яке обере уряд країни.