СПРОЩЕННЯ. Кабінет Міністрів своєю постановою вніс зміни до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями — з метою його удосконалення. Проект відповідного документа підготували фахівці Мінсоцполітики.

Так, людям з інвалідністю надано можливість за їхнім бажанням переоформляти безкоштовно у власність автомобілі, якими вони користуються, після закінчення десятирічного терміну експлуатації. Це стосується як придбаних за державні кошти автомобілів, так і отриманих  як гуманітарну допомогу.

Також врегульовано норму про обов’язкову реєстрацію членів сім’ї, яким передається керування автомобілем в Україні, і уточнено  чинну норму пункту 15 Порядку щодо повернення інвалідові частини сплачених за автомобіль (7 або 30% з урахуванням ступеня зносу машини) коштів під час його дострокового повернення державі. Наприклад, під час влаштування до будинку-інтернату, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Крім того, змінами передбачено надання права користування автомобілем двом членам сім’ї для інвалідів війни та інвалідів І групи з числа учасників ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. (Як відомо, нині таке право надається лише одному членові  сім’ї. І в разі перебування його в лікарні або у відрядженні інвалід не може скористатися автомобілем за допомогою іншого члена сім’ї).

А ось норму про визначення Кабінетом Міністрів марки автомобілів, які закуповує для інвалідів держава, із Порядку вилучено, оскільки вона суперечить Закону України «Про здійснення державних закупівель».