Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»

ЕМІТЕНТ. Цінні папери найбільшої нафто- і провідної газовидобувної компанії впали в ціні з початку року на 62%. Станом на 21 листопада акції ПАТ «Укрнафта» на «Українській біржі» (УБ) торгувалися по 139 грн за акцію. Це на 63% нижче за ціну акції на початок року. Так, динаміка ціни акції цього емітента виявилася гіршою за динаміку індексу УБ, який з початку року впав на 41%. Блідий вигляд мають ці цінні папери і на тлі найбільш ліквідних блакитних фішок українського фондового ринку — таких, як «Мотор Січ» (–15% з початку року) та «Центренерго» (–36%). В аутсайдери компанія потрапила через настороженість інвесторів до постійного зниження обсягів видобутку нафти і газу, а також конфлікт між найбільшими акціонерами. Тоді як у 2011 р. зростання ціни акції стимулювала перспектива створення вертикально інтегрованої компанії на базі «Укрнафти» та можливий вихід на ІРО.

«У 2010–2011 роках акція подорожчала з 150 грн до 900 грн, можливо, внаслідок скупки великого пакета. Це істотно зменшило частку акцій у вільному обігу і вимило ліквідність (із лідерів за обсягами вони перемістилися на останні місця серед акцій індексного кошика)», — каже керуючий фондами компанії з управління активами «УНІВЕР Менеджмент» Андрій Вилегжанін. Коли покупець пішов, ціна повернулася до попереднього рівня.

Утім, за прогнозом інвесткомпанії «Альтана Капітал», на кінець року справедливою буде ціна акції «Укрнафти» 513,7 грн, що у понад 3,5 раза перевищує поточну ринкову вартість. Зростання внутрішніх цін на нафту, прив'язаних до котирувань на світових ринках, сприяє зростанню фінансових показників компанії. На тлі підвищення світових цін на нафту (сорт Brent) і нафтопродукти у січні — вересні цього року в Україні чистий дохід АТ за 9 місяців зріс на 6,3%, чистий прибуток — на 32,6% (компанія стабільно генерує високі доходи і працює з позитивною рентабельністю щодо чистого прибутку).

В інвестиційній компанії «КІНТО» рекомендують купувати акції «Укрнафти» з огляду на дешевизну ринку і пояснюють, що з точки зору майбутньої динаміки ціни акцій компанія не має переваг порівняно з іншими, а з точки зору довгострокового інвестування має високий потенціал. Якщо розраховувати ціну її акцій, порівнюючи їх із найближчими аналогами: румунська «Petrom» та російська «Башнефть» (щоправда, значно більших за обсягами видобутку, запасами вуглеводнів і більш диверсифікованих щодо бізнесу), та виділяючи з них видобувний сегмент, акції «Укрнафти» мають бути набагато дорожчими їх поточної ринкової ціни.

«Динаміка акцій компанії визначатиметься безліччю зовнішніх чинників, зокрема подальшим розвитком світової економіки, динамікою цін на нафту і газ в Україні, податковими інноваціями на українському фондовому ринку й інтересом до нього іноземних інвесторів», — підсумовує старший аналітик Dragon Capital Денис Саква. В ІК Dragon Capital очікують, що компанія покаже цього року $3,4 млрд чистих продажів (+12% р-до-р), EBITDA на рівні $606 млн (+37%) та чистий прибуток в $377 млн (+38%).