КОСМІЧНІ АМБІЦІЇ. В Ірані завершується підготовка до запуску в космос біокапсули з мавпою макакою-резус. Про це повідомив сьогодні керівник Космічного агентства ІРІ Хамід Фазель.

За його словами, політ ракети «Кавешгяр-5» («Дослідник-5»), яка виведе біокапсулу вагою майже 300 кілограмів на орбіту заввишки 120-130 км, намічений на іранський місяць тир (22 червня - 22 липня). «Ми розглядаємо цей проект як підготовчий етап до відправки в космос людину. Будуть проведені дослідження перебування в космосі живих істот», - процитувало слова керівника іранського космічного відомства агентство ІРНА.

Коментуючи повідомлення про перенесення запуску іранського супутника «Фаджр» («Світанок»), Хамід Фазель повідомив, що цей проект буде реалізований найближчим часом, «після усунення проблем, які виникли». Напередодні було оголошено, що запланований на кінець травня запуск космічного апарату «Фаджр» відкладено.

У лютому 2010 року в результаті успішного запуску ракети «Кавешгяр-3» в космічний простір була відправлена перша іранська біокапсула, в якій знаходилися миша, черепаха і черв’яки. Два роки тому президент ІРІ Махмуд Ахмадінежад поставив перед національним Космічним агентством завдання до кінця поточного десятиліття відправити в космос людину. 

© ИТАР-ТАСС.