СВЯТКУЄМО!

На фестивалі в Мукачевому автор кращого червоного вина  отримає  чорне поросятко, а білого — біле

«Червене вино», започаткований у 1994-му в Мукачевому, кожного року дарує всім можливість посмакувати продуктом кращих закарпатських майстрів, виробленим із сонячних грон. Щороку він приваблює не лише дегустаторів домашніх напоїв, а й стає культурною подією аж ніяк не місцевого значення.

Сьогодні свято відкриється низкою концертів і конкурсів. Саме 11 січня у місті над Латорицею стартує черговий Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль-конкурс естрадної пісні «Різдвяна зіронька». Відбудуться і спортивні турніри — з шахів і ветеранський з баскетболу.

На площі перед Ратушею виступлять переможці конкурсів колективів колядників із різних районів Закарпаття, учасників обласного фестивалю «Вертеп-2013». Гала-концерт дадуть переможці «Різдвяної зіроньки». Чи не найочікуванішим буде виступ музикантів із гірського Рахова — відомого своєю давньою історією народного оркестру «Лісоруб». Продемонструють свої музичні набутки найвідоміші закарпатські артисти й рок-гурти.

Завершальний фестивальний день збігатиметься із днем Св. Василя і святкуванням Старого Нового року. Гостей фесту тішитиме колядками й щедрівками, народними піснями і танцями заслужений академічний Закарпатський народний хор. Загалом виступлять приблизно 60 колективів із Закарпаття, ще чотири десятки — з інших регіонів і з-за кордону.

В наметах виноробів на площі Миру буде тісно. Переможців конкурсу-огляду знову нагородять живими подарунками: автор кращого червоного вина отримає чорне поросятко, білого — біле.

— На участь у фесті цього року надійшло вдвічі більше заявок, ніж будь-коли, — сказав міський голова Мукачевого Золтан Ленд’єл. — Масштаби свята розширюються, це добре. Але показово те, що воно стає більш насиченим, цікавішим. Нині на «Червеному вині» вперше відбудеться міжнародна наукова конференція «Виноробство як складова сталого розвитку туризму Карпатського регіону».

Зацікавлюватиме гостей нова фестивальна символіка, яка підкреслює гостинність і щедрість виноробів. Скульптор Микола Шматько підготував свій подарунок — скульптуру Бахуса, який сидить на бочці вина. З розкритими обіймами він зустрічає людей, обдаровуючи всіх відкритістю і сміхом. За словами автора, цей образ втілюватиме силу й радість, які є неодмінними супутниками цього свята.