НАСЛІДКИ. Під час зведення нових будинків нерідко використовують дешеві утеплювачі, які під час пожежі вмить займаються, передає ТСН з посиланням на «Газета киевская».

Архітектори говорять, що небезпечною для життя може стати практично будь-яка новобудова в Києві.

Адже в гонитві за економією будівельники використовують і китайську мінеральну вату, і навіть пінопласт, який журналісти видання знайшли на верхніх поверхах постраждалої від пожежі 25-поверхівки на Шулявці.

Саме дешеві будматеріали, які не відповідають будівельним нормам, могли бути причиною такої масштабної пожежі на вул. Гетьмана, 1б.

«У будівництві допускається в якості утеплювача застосовувати полістерол, тобто пінопласт, але тільки на торцевих глухих стінах будинків. Фасади, де є віконні прорізи, утеплюються тільки «Роквулом». Це мінеральна вата з додаванням базальту. Вона не горить і, більш того, є бар'єром для поширення вогню», – говорить архітектор Віктор Судоргін.

«Але у нас роблять як завгодно, у тому числі з порушенням будівельних і пожежних норм», – зазначає він.

У будинку на Шулявці якраз і нарікають на пінопласт. Кажуть, що саме їм утеплили стіни майже всього будинку. І лише на перших двох поверхах поклали «нормальний» утеплювач горючості Г1 – мінімальної, передбаченої держнормами для житлових будівель.

Власне причиною загоряння, як і столичні рятувальники, люди називають недопалок,

викинутий кимось на купу будівельного сміття на рівні третього поверху. Саме звідти вогонь поповз вгору по утеплювачу, що за фасадною керамічної плиткою, і до півночі 17 червня зайняв 80 кв. м.