ФОРМУВАННЯ УРЯДУ. Кнесет 19 скликання розпочав роботу у вівторок. З-поміж 120 депутатів ізраїльського парламенту більше третини – нові обличчя та рекордна кількість жінок – 27. Важливу силу у новому складі Кнесету становлять центристи. Партія колишньої телезірки Яїра Лапіда здобула 19 мандатів та посіла друге місце після блоку чинного прем’єра Біньяміна Нетаньяху «Лікуд-Бейтену».

Традиційно першу сесію новообранного парламенту відкрив президент Ізраїлю. У своїй промові Шимон Перес заявив про зростання іранської загрози.

«Іран загрожує нашому існуванню, незалежності арабських держав та миру у світі загалом», – заявив Перес. Президент Ізраїлю також звинуватив Іран у «постачанні зброї мусульманам-шиїтам у Лівані». Звертаючись до ООН та Ліги арабських держав, Перес наголосив на необхідності покласти край кровопролиттю у Сирії.

Шимон Перес надав Біньяміну Нетаньяху мандат на формування уряду після консультацій з політичними силами, які потрапили до Кнесету. Кандидатуру премєра підтримали дві третини депутатів.

Нетаньяху належить провести переговори з усіма 12 партіями та обрати партнерів до коаліції.

 Copyright © 2013 euronews