ДОКУМЕНТ. Міністерство соціальної політики разом із профспілками та роботодавцями готуватиме щорічну Національну доповідь про забезпечення соціальної справедливості. Як повідомила міністр Наталія Королевська, відповідний пункт передбачено в Декларації соціальної справедливості. Документ підписано у вівторок у Києві трьома сторонами соціального діалогу під час міжнародної конференції до Дня соціальної справедливості на тему «Соціальна справедливість: гідна праця та соціальний захист».

— У Декларації ми не лише розставляємо пріоритети та акценти у спільній роботі, а й визначаємо механізми оцінки зробленого. Зокрема з 2014 року започатковуємо Щорічну національну доповідь щодо забезпечення соціальної справедливості в Україні. Переконана, цей документ стане реальним і об’єктивним показником ефективності нашої спільної діяльності, — сказала вона.

Посадовець зазначила: для того, щоб побудувати в Україні соціально справедливе суспільство, потрібні тісний діалог та співпраця держави, профспілок і роботодавців, а також максимальний громадський контроль на всіх стадіях реалізації державної політики.

— Я вдячна і профспілкам, і роботодавцям, які підтримали ініціативу щодо підписання Декларації соціальної справедливості й активно підключилися до процесу її розроблення. Цей документ — по суті дорожня карта нашого спільного руху в реалізації тих цінностей і принципів, які покладені в основу соціальної політики держави, — наголосила Наталія Королевська.

За її словами, першочерговими орієнтирами розвитку держави є осучаснення економіки і створення високотехнологічних та безпечних робочих місць, а також ефективна зайнятість і легалізація заробітної плати.

— Лише забезпечивши ці першочергові умови, зможемо говорити про підвищення престижності та захист прав працівників бюджетної сфери. Про осучаснення пенсій та ліквідацію соціальної несправедливості в їх розмірах. А також про всебічну підтримку соціально незахищених громадян та справедливий розподіл соціальних пільг і послуг, — зазначила міністр. — Декларація відкрита до підписання. Тому запрошую всіх небайдужих. Переконана, кількість підписантів зростатиме. А отже, і кількість людей та організацій, готових разом з нами працювати над розв’язанням проблем.