ТРИВОГА. Є статистика, яка потребує не обговорення, а вжиття невідкладних заходів. Як владних структур, так і кожного громадянина. Володіти нею мають не лише управлінці і медичні працівники. Зібрані дані мають кричати з усіх усюд, звертаючись до дорослих і малих, аби хоча б зупинити їх зростання. Про це йшлося на засіданні «круглого столу», присвяченого проблемі дитячого травматизму і його профілактики в столиці. Така актуальність обумовлена загостренням ситуації.

— Лише минулої доби,  — сказала перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я Валентина Залеська, — з балконів випало двоє дітей, які загинули…

Подібне стається дуже часто. Звичайно, перерахувати всі трагічні випадки неможливо. Але кожний — біда не лише потерпілої дитини, а й усієї родини. Винні в цьому, наголошували учасники зустрічі, ми всі разом —батьки, діти, водії. Їхня необережність, халатність, безпечність спричинила за шість місяців цього року 6330 виїздів бригад швидкої медичної допомоги до дітей  з приводу травм та нещасних випадків. Це на 128 більше, ніж у першому півріччі 2011 року.

Захистити дітей  —  справа дорослих.Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

За звітний період 2012-го питома вага дитячого травматизму в загальній структурі травматизму становить 18,4%. На першому місці, як і в минулі роки, — побутові травми, які становлять 3984 випадки (63,0%) в загальній структурі всіх травм у дітей. Порівняно з минулими роками збільшилася кількість вуличних травм.

На третьому місці — спортивні травми.

Чільне місце посідає дитячий кримінальний та дорожньо-транспортний травматизм. Викликає особливе занепокоєння зростання випадків наїзду на дітей, батьків із дітьми (в тому числі з дитячими візочками) на пішохідних переходах. Стурбованість викликає і травматизм підлітків у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. Такі пацієнти часто з ножами кидаються на працівників травмпунктів.

Щоб зупинити небезпеку, кажуть медики, слід більше уваги приділяти профілактичній роботі. Батьки не повинні самоусуватися від контролю за дітьми.