БАНКІВСЬКА СИСТЕМА ЄС. Скільки грошей повинен мати банк, аби покрити можливі збитки? Про це говорили у середу у Брюсселі міністри економіки й фінансів ЄС. Країни Євросоюзу хочуть примусити європейські банки збільшити свої капітали. Франція, а також Італія і Австрія прагнуть виробити єдині правила для всіх членів ЄС. А Британія та Швеція хочуть самі вирішувати, як краще захищати власні банки, і загалом виступають за те, щоб банки мали якомога більший капітал:

«Або ми маємо міцні банки, або платникам податків доведеться платити. Я б волів радше збільшити капітал у банках, ніж піддавати ризику платників податків»,- заявив Андерс Борґ, міністр фінансів Швеції.

Дедалі більшу тривогу на фінансових ринках викликає банківська система Іспанії. Минулого тижня було знижено кредитний рейтинг 11 банків країни, яка перебуває в рецесії. Мадрид наполягає, що ЄС повинен виробити чітку й сильну єдину позицію.

«Нині, під час фінансової кризи, ми вважаємо необхідним і важливим позбутися сумнівів щодо якості та надійності банківських інституцій у Європі»,- зазначив Луїс де Гіндос, міністр фінансів Іспанії.

ЄС прагне, аби стандарти щодо банківських капіталів було вписано у законодавство Євросоюзу. Нові правила щодо капіталізації банків ЄС планує виробити до наступного року.

Copyright © 2012 euronews