ПРОГНОЗ. У 2012 році зростуть посівні площі під баштанними культурами на 8–10%.

— Збитковість «борщового набору» у 2011-му змушує сільгоспвиробників шукати альтернативу, і дехто з них бачить її в баштанних культурах, — стверджує експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк. Крім того, цьому сприяє стабільна і вигідна ціна на ці культури та нові ринки збуту.

«Значну частку баштанної продукції Україна експортує. Так, у 2010 році її було вивезено майже 44 тис. тонн. Варто зазначити, що налагоджується постачання в країни Євросоюзу, де частка імпорту з країни зростає з кожним роком. З огляду на це баштанні надзвичайно перспективні», — підкреслив І.Стрелюк. Водночас експерт застеріг аграріїв: «Не можна перестаратись із розширенням площ під кавунами та динями, бо тоді неминучими будуть перевиробництво і низькі ціни».

Він також розповів, що останні 5 років динаміка виробництва баштанних культур була позитивною. За цей період їхнє виробництво зросло на понад 50%. Якщо у 2007 році в Україні виробляли приблизно 482 тис. тонн кавунів і динь, то в 2011 році виробництво баштанних культур становило понад 730 тис. тонн. Основна культура цього виду — кавун, щороку його вирощують  приблизно 620 тис. тонн. Щорічне виробництво дині становить майже 110 тис. тонн. 

Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»