ВИБОРИ-2012.  Завершальний місяць літа обіцяє бути спекотним не лише через природні аномалії: відповідно до орієнтовного календарного плану головних   організаційних заходів з підготовки та проведення виборів народних депутатів 28 жовтня, чи не найвідповідальніші передбачені саме на серпень.

Маємо на увазі зокрема досить «куці» строки (з 30 липня до 9 серпня включно) висування кандидатів у депутати від партій, подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі (включно до 13 серпня), подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати в одномандатних округах (включно до 13 серпня).

Схоже, автори нового виборчого закону надто берегли наш з вами час, передбачивши, приміром, лише два дні для виправлення  помилок і неточностей, три дні для видачі посвідчень  представникові партії у ЦВК з правом дорадчого голосу, не більше п’яти днів, щоб прийняти документи для реєстрації кандидата в депутати… Тож розслаблятися учасникам виборчого марафону після  оголошеного 27 липня старту рівнозначно втраті дорогоцінних  «балів» на фініші.

Про головну відмінність цьогорічного виборчого процесу — збільшення суб’єктів через змішану пропорційно-мажоритарну систему — йшлося на черговій нараді, яку провів член ЦВК Ігор Жиденко. За його словами, це вносить свої особливості в процес опублікування  в друкованих ЗМІ списків кандидатів у депутати, надання суб’єктам виборчого процесу ефірного часу із зазначенням передвиборчих агітаційних програм, черговості друкування  передвиборних програм партій та кандидатів у депутати тощо.

Зокрема «Урядовий кур’єр» має оприлюднити на своїх шпальтах виборчий список кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі разом із рішенням про їхню реєстрацію і зробити це в триденний строк з дня прийняття такого рішення. 

У семиденний строк після закінчення реєстрації кандидатів у депутати в одномандатному окрузі  наші передплатники та читачі першими  дізнаються, хто конкретно зареєстрований в одномандатному окрузі. Причім окрім прізвища, дати і місця  народження, громадянства із зазначенням часу проживання в Україні,  буде вказано відомості про освіту, посаду (заняття), місце роботи та проживання тощо.

А ось теле- і радіоефір двох  національних  компаній поділити між усіма партіями і мажоритарниками — вельми складна справа. Як зауважують в Державному комітеті телебачення та радіомовлення, загалом можуть забажати  пропіарити себе майже шість тисяч потенційних кандидатів. Отже, на нас із вами чекає  потужна «злива» програм. Чи буде рясним урожай після такого дощу, покаже час.

Центрвиборчком також затвердив Порядок перевірки факту тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися для організації голосування з виборів за місцем перебування  цього громадянина. Як свідчить історія кількох минулих виборів, саме довкола цієї проблеми точилися гострі дискусії різних політичних сил.