СТИМУЛИ. Єдиний податок у І кварталі 2013 року сплачуватимуть 1,3 мільйона фізичних і 148,7 тисячі юридичних осіб — підприємців. Порівняно з 2011-м кількість спрощенців зросла на понад 300 тисяч осіб. На початок 2012 року «єдинщиків» нараховувалося майже 1,1 мільйона осіб. Це свідчить про впевнений розвиток малого та середнього бізнесу в Україні.

За словами фахівців Міністерства доходів і зборів України, таке зростання було цілком прогнозованим. Лише завдяки введенню п’ятої та шостої груп спрощенцями стали понад 200 платників (п’ята група — 27 платників, шоста група — 209). Крім того, спрощення адміністрування єдиного податку та помірні ставки платежів стали стимулом для зростання кількості таких підприємців.

Як і торік, найпопулярнішою серед спрощенців залишається друга група, на якій  працюватимуть 721 тисяча підприємців. Це майже 55 відсотків від загальної кількості «спрощенців».

Першу групу обрали майже 300 тисяч платників, третю — 250 тисяч. У четвертій групі працюватимуть майже 149 тисяч осіб.

Нагадаємо, що для зручності ведення бізнесу податковою службою України ініційовано зменшення ставки податку для п’ятої та шостої груп із 7% і 10% до 5% та 7% відповідно. Крім того, будуть скасовані обмеження щодо кількості найманих працівників, а для платників другої групи звітність подаватиметься лише раз на рік, а не щоквартально. Відповідний законопроект було ухвалено Верховною Радою України 20 листопада 2012 року.