ЕКСПОРТ. Україна завершила узгодження фітосанітарних вимог щодо постачання кукурудзи до Китаю. Відповідний протокол підписано у Пекіні між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину рослин Китайської Народної Республіки.

Як повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, підписання фітосанітарного протоколу дасть змогу після укладання відповідних договорів постачати кукурудзу до Китаю в рамках обслуговування кредиту в 3 млрд дол. США на розвиток проектів в АПК.

Водночас урядовець підкреслив, що поставки української кукурудзи здійснюватимуть відповідно до міждержавних угод і приватними компаніями за підписаними ними контрактами. Найближчим часом до Китаю буде передано перелік українських підприємств, що зацікавлені в експорті та відповідають фітосанітарним вимогам цієї країни.

Міністр також нагадав, що відповідно до міждержавних домовленостей України та Китаю роботу щодо підготовки цих протоколів розпочато кілька місяців тому й проведено в досить швидкий термін. Крім того, Микола Присяжнюк поінформував, що співпраця з Китаєм продовжує розвиватися: подано заявки на узгодження фітосанітарних вимог на сою, ріпак, ячмінь та пшеницю. 

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»