СТОЛИЦЯ БЕЗ ГОЛОВИ.Київ може залишитися без міського голови на невизначений термін.

29 травня Вищий адміністративний суд відмовився зобов’язати Верховну Раду призначити дату виборів нового мера.

Із відповідним позовом до суду звернувся громадський діяч Олександр Данилюк, він ґрунтувався на тому, що строк повноважень нинішнього мера Леоніда Черновецького спливає 3 червня, а згідно із законодавством парламент мав призначити вибори нового голови за 60 днів до цього строку.

Олександр Данилюк, Громадянський рух «Спільна справа»:

«Суд відмовив нам у задоволенні позову. Ми ще не знаємо на підставі яких аргументів, очевидно, на підставі якихось формальних ознак, можливо, неправильно були оформлені якісь документи, але факт залишається фактом. Тобто, виборів в Києві не буде до того часу, поки Партія регіонів не буде впевнена в тому, що вони можуть забезпечити перемогу свого кандидата».

Аби парламент визначився із датою, необхідно розглянути відповідний проект постанови, переконують у Партії регіонів. Водночас кажуть, що найкращою датою, на їхню думку, могли би стати вибори київської міської ради, які мають відбутися лише у 2013 році.

Володимир Олійник, Партія регіонів:

«Хотілось би синхронізувати вибори і мера, і депутатів. Оскільки терміни різні щодо завершення їх повноважень, то тут є певна проблема, юридично-правова. На мій погляд, було б добре, коли приходила б до влади єдина команда з міським головою, брали на себе зобов’язання і виконували».

Політичний експерт Костянтин Матвієнко називає ще одну можливу дату – 28 жовтня поточного року, тобто одночасно з парламентськими виборами, і вважає, що затягувати призначення дати вигідно як «регіоналам», так і опозиції.

Костянтин Матвієнко, Корпорація стратегічного консалтингу «Гардарика»:

«Партія регіонів не має свого реального кандидата окрім Олександра Попова, який зараз не користується достатньою популярністю у киян. Лише Віталій Кличко є представником опозиції на цих виборах, але одночасно це накладається на парламентські вибори і на обмеження повноважень міського голови, відтак Кличкові просто невигідно зараз брати на себе відповідальність без повноважень. Отже вибори зараз в Києві невигідні нікому, крім київської територіальної громади».

Copyright © 2012 euronews