ІПОТЕКА. В Україні в рамках програми «Доступне житло» профінансовано 144 кредити на загальну суму 34,5 млн грн. Про це заявив під час урядового брифінгу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

За його словами, станом на 8 серпня для участі в цій програмі визначено 234 будинки, а 10 тис. 296 квартир можна придбати вже зараз. «Майже 10,4 тис. громадян виявили бажання отримати іпотечні кредити. Підписано 163 договори, найбільше в Києві — 54», — розповів міністр.

Окремо він зазначив, що протягом минулого тижня 13 будинків і 563 квартири акредитовані для участі в програмі. Оформлено 49 договорів про часткову компенсацію відсотків, а банками профінансовані кредити на 11,5 млн грн.

На брифінгу йшлося й про інші житлові програми, які реалізуються в 2012 р. за рахунок державної підтримки в рамках соціальних ініціатив Президента. Анатолій Близнюк у цьому контексті навів статистичні дані: оформлено 230 договорів на будівництво доступного житла на умовах оплати державою 30% вартості, надано 139 пільгових кредитів в рамках програми молодіжного житлового кредитування. А загалом Державною іпотечною установою профінансовано 996 квартир.

«Ці програми працюють не один рік, але вони завершаться в 2012 р. Тому на засіданні уряду я вказав на необхідність усі ці програми розглянути в комплексі і вже за ними прийняти необхідні законодавчі рішення. А на компенсацію відсотків по кредитах за програмою «Доступне житло» кожен рік виділятимуться бюджетні кошти. І відповідна стаття у законодавстві буде захищеною», — пояснив урядовець, додавши, що у цій програмі вже беруть участь 12 комерційних банків із різних регіонів нашої країни.