ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. Україна пішла на безпрецедентні компроміси в процесі укладення Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом, а уряд доклав для цього істотних зусиль. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з делегацією політичної групи «Альянс лібералів та демократів Європи» Європейського парламенту.

«Ми відкрили свій ринок для країн Європейського Союзу, а ЄС встановив для нас десятирічний перехідний період, під час якого квоти на низку важливих для нас позицій буде скасовано, — зазначив глава уряду. — Угод такого типу в України немає ні з ким, навіть із Росією».

За один рік Україні вдалося зробити стільки, скільки не було зроблено за попередні п’ять років. Цього було досягнуто не лише завдяки компромісам, а  й завдяки взятим на себе надзвичайно серйозним зобов’язанням, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу голова політичної групи «Альянс лібералів та демократів Європи» ЄП Гі Верхофстадт зазначив, що підписання Угоди про асоціацію входить до сфери інтересів і України, і Євросоюзу. Головне, аби Угода про асоціацію, роботу над якою вже завершено, набула чинності.

Нагадуємо, що 19 грудня 2011 року на саміті Україна — ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію. 30 березня на рівні глав переговорних делегацій відбулося її парафування. Для підписання необхідно виконати вимоги ЄС про переклад тексту документа всіма мовами Євросоюзу. Ратифікацію Угоди про асоціацію здійснюють Україна, Європарламент і всі держави — члени ЄС.