СПІВПРАЦЯ. Україна і Білорусь повинні використовувати весь потенціал двосторонніх відносин. Про це перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський заявив під час зустрічі з першим заступником Прем’єр-міністра Республіки Білорусь Володимиром Семашком, яка відбулась у Гомелі. Сторони обговорили широкий спектр питань двосторонньої взаємодії, зокрема розвиток відносин в економічній, торговельній, транспортній та енергетичній сферах.

«За результатами дев’яти місяців 2012 року наш зовнішньоторговельний обіг перевищив п’ять із половиною мільярдів доларів, що вказує на високу динаміку двосторонньої торгівлі та наявний потенціал у цій сфері», — підкреслив український урядовець. За його словами, посилення промислової кооперації сприятиме розвитку економічного співробітництва.

У центрі уваги було й завершення договірно-правового оформлення українсько-білоруського кордону, результати роботи Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, підготовка до укладання угоди про реадмісію.

Сторони відзначили зокрема успішний розвиток договірно-правової бази регіонального економічного співробітництва.

У цьому контексті прикордонні області виступають каталізатором розвитку двосторонніх відносин. Про це вже йшлося під час зустрічі керівників глав прикордонних регіонів України та Республіки Білорусь, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра.

Валерій Хорошковський позитивно відзначив приклади українсько-білоруської виробничої кооперації та наголосив на важливості прикордонної співпраці між сусідніми регіонами, які є лідерами у встановленні взаємовигідних відносин. Тому потрібно надалі посилювати їхню роль у реалізації важливих проектів у сфері високих технологій, відновлювальної енергетики, машинобудуванні, транспортній галузі. 

Перспективними названо спільні проекти у вільних економічних зонах на території прикордонних регіонів Республіки Білорусь, з розвитку співробітництва у рамках єврорегіонів «Буг» і «Дніпро». За результатами зустрічі представники регіонів обох країн підписали протокол, яким визначено спільні дії на наступний рік.

У рамках робочого візиту до Республіки Білорусь Валерій Хорошковський ознайомився з роботою ЗАО «Гомельський вагонобудівний завод», який спільно із ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» виробляє залізничні вагони відповідно до європейських стандартів. Йому було представлено моделі пасажирських вагонів, зокрема спальний вагон міжнародного класу, вагон швидкісного електропотяга тощо. «Налагодження передового виробництва є шляхом до запровадження європейських технологій і виходу на нові ринки», — резюмував перший віце-прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»