АГРОПОЛІТИКА

Профільне міністерство розробило низку законопроектів, 
що сприятимуть економічному розвитку села

Розвиток кооперативного руху має стати ефективним механізмом згуртування селян та дати змогу розв’язати низку соціально-економічних проблем на селі. Зокрема в сільгоспкооперативах створюватимуться нові робочі місця, що значно зменшить відтік працездатного населення до міст та забезпечить гідний рівень життя. На цьому наголосив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Нині ми можемо спостерігати, як сільські мешканці в пошуку кращого життя виїжджають до міст, не розуміючи, що навіть у сільській місцевості можна створити комфортні економічні та соціальні умови проживання. Виходом з цієї ситуації має стати потужний кооперативний рух, який популяризує міністерство», — зазначив головний аграрій.   

Першим кроком до формування кооперативів мають стати сімейні ферми. Наразі держава активно підтримує їх створення.

«Ми намагаємося показати, що сільське господарство і зокрема кооперативи — це прибуткова справа, і щоб нею почали займатися, держава створює всі умови: надає дотації, компенсації тощо. Нині в Україні вже діє Державна цільова економічна програма підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року. Також міністерство розробило проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» та до деяких інших законодавчих актів України. Вони створять надійне підгрунтя для розвитку кооперативного руху», — підкреслив урядовець.

«Процес виробництва сільгосппродукції в кооперативі потребує великої кількості фахівців — хто вироблятиме, вирощуватиме, слідкуватиме за якістю, реалізовуватиме тощо. Тож питання про безробіття в сільській місцевості, де діє кооператив, може не виникати», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

За рахунок розбудови кооперативів поліпшуватимуться умови проживання в селах. «Кошти, що з’являться завдяки роботі кооперативів, буде також спрямовано на розбудову соціальних об’єктів у сільській місцевості. А це вже створить передумови, щоб не лише селяни залишалися працювати на своїй землі, а й місцеві жителі долучалися до цього», — підкреслив Микола Присяжнюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»