ПОДІЯ

У швейцарському Цюриху відбулась урочиста церемонія вручення «Золотого м’яча»

Мій фаворит —  Мессі, —зізнався екс-капітан збірної України Андрій Шевченко напередодні святкового гала-вечора. — Хоч Кріштіану Роналду і Андрес Іньєста теж заслуговують нагороди. За плечима португальця блискучий сезон. Іньєста прекрасно зіграв на Євро-2012 — за його грою я спостерігав особливо пильно. Однак аргентинський віртуоз — настільки особливий футболіст, що, на мій погляд, має найвищі шанси на перемогу.

Шевченко, який вісім років тому сам здобував «Золотий м’яч», не помилився. Найкращим гравцем світу 2012 року за версією ФІФА визнано  Мессі. У цій номінації Ліонель випередив нападника «Реала» Кріштіану Роналду та партнера по «Барселоні» Андреса Іньєсту. Лідер збірної Аргентини набрав 41,6 відсотка голосів. За португальського форварда проголосувало 23,68, за іспанського півзахисника — 10,91%.

Лауреат, який в офіційних матчах торік забив у ворота суперників 91 м’яч, встановив новий орієнтир у найпопулярнішій грі на планеті. До нього лише троє гравців в історії світового футболу тричі піднімали над головою найціннішу нагороду: голландці Йохан Кройф та Марко ван Бастен, а також блискучий півзахисник збірної Франції Мішель Платіні. Причому нинішній президент УЄФА — єдиний, хто отримував почесний приз протягом трьох років поспіль — із 1983 по 1985.

25-річний Мессі поліпшив цей фантастичний результат: Лео залишається найкращим футболістом світу четвертий рік поспіль (у 2009 році він отримав «Золотий м’яч» від France Football), а згодом додав до цього  три нові нагороди «Золотий м’яч ФІФА».

Нагадаю, що від України участь у визначенні найкращого футболіста світу брали Анатолій Тимощук та Олександр Заваров. І капітан збірної, і колишній виконувач обов’язків головного тренера поставили на перше місце Ліонеля Мессі. Тимощук до трійки також включив Андреса Іньєсту та Радамеля Фалькао, а Заваров — Хаві та Кріштіану Роналду.

Лео провів диво-сезон. Фото з сайту news.yahoo.com

Під час урочистої церемонії найкращий бомбардир синьо-жовтої дружини Андрій Шевченко вручив нагороди гравцям символічної команди року за версією ФІФА, до складу якої увійшли по п’ятеро гравців «Барселони» та «Реала», а також один представник «Атлетико». Ось який вигляд має ця команда-мрія. Воротар: Ікер Касільяс, захисники: Даніель Алвес, Жерар Піке, Серхіо Рамос, Марсело, півзахисники: Хабі Алонсо, Хаві Ернандес, Андрес Іньєста, нападники: Ліонель Мессі, Радамель Фалькао, Кріштіану Роналду.

Володарем нагороди президента ФІФА став видатний німецький футболіст і тренер Франц Беккенбауер. Кращим тренером року серед чоловічих команд визнано Вісенто дель Боске — наставника чемпіонів світу та Європи збірної Іспанії.