«МОРСЬКИЙ СТАРТ». Україна має значний потенціал для участі у міжнародних космічних програмах. Так Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв прокоментував досягнення світового рекорду точності виведення космічного апарата на земну орбіту. Це здійснила українська ракета-носій «Зеніт 3SL» з американським космічним апаратом «Intelsat 21» в рамках міжнародного проекту «Морський старт» з плавучої платформи «Одісей», розміщеної на екваторі в Тихому океані. 

Космічний апарат «Intelsat 21» призначений забезпечувати відеоінформацію та обслуговувати мобільний зв’язок на території Латинської Америки, а пуск ракети космічного призначення «Зеніт-3SL» в рамках цієї програми за рахунком тридцять третій та другий у 2012 р.

«Це чергове підтвердження успішності співпраці України з іншими країнами, передовсім з Російською Федерацією у сфері використання космічного простору в мирних цілях», — сказав Андрій Клюєв, і нагадав, що підписана нещодавно двостороння українсько-російська програма співробітництва в цій сфері на 2012—2016 рр. передбачає розширення спільних двосторонніх проектів зі створення засобів виведення космічних апаратів на орбіту Землі і подальше надання пускових послуг.

Окрім цього, спільно з Росією і Канадою активно просувається проект створення Україною власного телекомунікаційного супутника «Либідь» (його планують запустити наприкінці наступного року).

«Попри всі труднощі, успішно триває робота в рамках українсько-бразильського проекту створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» в пусковому центрі Алкантара (Бразилія)», — наголосив Андрій Клюєв.

Цього року також заплановано перший запуск американського ракетоносія «Антарес», перший ступінь якого розробили і виготовили українські інженери. До того ж перспективною може стати спільна розробка нового ракетоносія «Циклон-5», повідомляє прес-служба РНБО.