ПЛАНИ 

Укравтодор не збавляє темпів і не зменшує обсягів робіт 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

У пріоритетах діяльності Державного агентства автомобільних доріг на цей рік подальша інтенсивна робота з оновлення автострад. До цього переліку входять ремонт шляхів за основними маршрутами, а також доріг місцевого значення, будівництво об’їздів великих міст. Загалом дорожники мають «підлатати», реконструювати і провести близько двох тисяч кілометрів шляхів.

Якщо порівняти з 2011-м, то цьогоріч дорожники виконають не менший обсяг робіт. До футбольного чемпіонату вони підготували необхідну інфраструктуру вчасно. Зокрема завершили будівництво і відкрили рух по складній Ясинуватській розв’язці. Відремонтували дороги на під’їздах до пунктів пропуску Шегині та Угринів у Львівській області. Якщо враховувати реконструйовані торік дороги Львів — Краковець, Львів — Рава-Руська і  Київ — Ковель — Ягодин, то всього новими шляхами під’їзд забезпечений до шести  автомобільних пунктів пропуску на кордоні з Польщею.

Відкрито у повному обсязі рух чотирма смугами дороги Київ — Житомир: з жовтня 2011-го по червень 2012-го на цій дорозі виконаний колосальний обсяг робіт: (тільки асфальтобетонної суміші укладено 1,2 млн тонн). Згідно з технологією, через місяць-два тут з`явиться покриття з щебенево-мастикового асфальтобетону. А до кінця жовтня завершаться всі роботи на шляху Київ — Житомир.

У прес-службі Укравтодору повідомили останні новини. Наближаються до фінішу  роботи по трасі Київ — Харків: від Борисполя до Лубен рух забезпечено чотирма смугами, а від Лубен до Харкова закінчується ремонт і поширення асфальтобетонного покриття на окремих ділянках. Заплановано здати в експлуатацію відтинок шляху від траси Київ — Одеса до Миколаєва. Від Миколаєва до Херсона реконструюють дорогу за параметрами І категорії. Заплановано й ремонт 92 км дороги від Херсона до Сімферополя, що забезпечить проїзд від Києва до Криму хорошою автострадою.

Окрім того, значний обсяг робіт буде виконано щодо захисту кримських доріг від зсувів. Триває будівництво автомагістралі з двома мостами через Дніпро в Запоріжжі, Південного обходу Дніпропетровська, четвертої черги обходу Донецька. Реконструюють ділянки доріг Дніпропетровськ — Донецьк,  ремонтують шлях Решетилівка—Дніпропетровськ, Донецьк — Луганськ, Кіровоград — Миколаїв, а також ділянки доріг за маршрутом Львів — Дніпропетровськ. Дбаючи про магістралі держзначення, дорожники не забувають й про автомобільні шляхи місцевого значення. Щоб забезпечити рівні права громадян на пересування незалежно від місцевості проживання, 2012 року передбачається відремонтувати 733 км доріг у сільській місцевості.