СПІВПРАЦЯ

Найближчим часом товарообіг між нашими країнами має наблизитися до 10 мільярдів євро на рік

У рамках робочого візиту до Німеччини перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський провів зустріч з віце-канцлером, федеральним міністром економіки і технологій ФРН Філіпом Рьослером.

Сторони обговорили ключові теми двосторонніх відносин, зокрема питання торгівлі, співпраці в інвестиційній і енергетичній сферах. Так, зазначено, що обсяг двосторонньої торгівлі між нашими країнами демонструє високі темпи зростання. Співрозмовники погодилися, що вже найближчим часом країни наблизяться до докризового рівня, коли показники товарообігу вперше перевищили 10 млрд євро.

Збільшенню українського експорту до Німеччини, на думку Валерія Хорошковського, має посприяти поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, а також запровадження ЄС безвізового режиму для українців.

За словами першого віце-прем’єра, двосторонній інтерес представляє також спільна реалізація інвестиційних проектів у сфері інфраструктури, сільськогосподарського машинобудування, переробки й вирощування аграрної продукції, співробітництво в транспортній і енергетичній галузях тощо. Сторони домовилися активізувати діалог з метою реалізації спільних українсько-німецьких проектів у цих галузях.

Крім того, Валерій Хорошковський провів зустріч з керівництвом «Deutsche Bank» і представниками німецьких компаній, що працюють або мають наміри започаткувати інвестиційні проекти в Україні.  

Перший віце-прем’єр окреслив кроки уряду зі створення сприятливішого інвестиційного й бізнес-клімату, зокрема спрощення порядку отримання дозволів та ліцензій, спрощення процедури відкриття і виходу з бізнесу тощо. Серед важливих досягнень відзначено ухвалення нових Митного й Податкового кодексів і підвищення показників автоматичного відшкодування ПДВ.

Особливу увагу приділено проблемі модернізації української газотранспортної системи. «Для нас важлива зацікавленість німецьких компаній у  пілотному проекті з модернізації української газотранспортної системи», — цитує слова Валерія Хорошковського його прес-служба. За словами першого заступника Прем’єр-міністра, уряд України надаватиме всебічну підтримку учасникам цього пілотного проекту. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»