ДОСВІД

Прем’єр-міністр прочитав лекцію в Київському національному університеті будівництва та архітектури 

У ході виступу Микола Азаров закликав студентів добре навчатися, розвивати нестандартне мислення, тренувати пам’ять. Адже, за його словами, країні потрібні освічені та висококваліфіковані спеціалісти: «Для розвитку країни нам потрібні добре підготовлені, кваліфіковані кадри, тому ви маєте п’ять років наполегливо вчитися, щоб ваші здібності, таланти, кваліфікація були затребувані на ринку праці».

Водночас Прем’єр-міністр підкреслив, що будівельний комплекс є локомотивом розвитку країни і тому уряд велику увагу приділятиме цій галузі. Він нагадав, що у 2008—2009 роках рівень будівництва скоротився майже на 60%. «Це значить, що з 10 будівництв шість було зупинено».

Саме завдяки цьому Україні вдалося вийти з кризи, яка була у 2008—2009 роках. «У 2011 році ми збудували вп’ятеро більше дитячих садків, ніж у 2010 році. Шкіл, лікарень у 2011 році ми збудували вдвічі більше. За два роки ми збудували майже 20 млн кв. м житла. За два роки ми збудували понад 4 тис. км доріг — це в десятки разів більше, ніж у 2009 році. Ми збудували за два роки унікальні лікувальні комплекси, аеропорти, стадіони, мости — це більше, ніж за попередні 20 років», —   наголосив  Микола Азаров.

Загалом темпи розвитку вітчизняної будівельної галузі вийшли на докризовий рівень 2007 року, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Під час лекції Микола Азаров запросив молодих архітекторів взяти участь у проектуванні багатофункціональної концертної зали у столиці: «Для того щоб розвивати країну, нам потрібно багато будувати. Зокрема, у столиці на сьогодні немає великої красивої концертної зали. Я запрошую вас узяти участь у конкурсі на її будівництво».

Ідея будівництва у столиці багатофункціональної концертної зали виникла під час зустрічі Прем’єр-міністра з видатними українськими митцями. Тому Микола Азаров підтримує її. Зокрема, за його словами, для молодих архітекторів, які братимуть участь у цьому проекті, буде засновано спеціальну премію за нестандартні рішення та новаторські ідеї.

Крім того, Прем’єр наголосив на необхідності будівництва в Україні нових сміттєпереробних заводів: «Нам потрібні нові сміттєпереробні заводи, тому що ми захарастили звалищами цілу країну. Навколо Києва всі наші мальовничі місця завалені сміттям, від яких уже ввесь цивілізований світ давно відмовився. Вони навчилися отримувати із сміття тепло, електроенергію, інші продукти переробки.  Будівництво сміттєпереробних комбінатів над?звичайно потрібне, і в Києві їх обов’язково будуватимуть, як і по всій країні», — запевнив Микола Азаров.

Він також закликав молодих архітекторів розробляти сучасні екологічно безпечні проекти будівництва таких заводів.

Прокоментував Прем’єр-міністр і вірогідні зміни у двосторонній торгівлі з Росією через запровадження утилізаційного збору, передає УНІАН. «Якщо ми теж введемо якусь плату на російські машини за утилізацію, то російські автомобілі, які приходять на наш ринок, коштуватимуть на тисячу доларів дорожче й українці їх не купуватимуть», — сказав глава уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»