ЗАЛІЗНИЙ СПРИНТЕР. Крокуючий робот Cheetah («Гепард»), який розробила американська компанієя Boston Dynamics, вперше в історії робототехніки досяг швидкості в 45,5 км / год, перевищивши тим самим кращий людський результат – рекорд Усейна Сент-Лео Болта, встановлений ним у 2009 році. Тоді людина-ракета з Ямайки пронісся 100 м за 9,58 с (37,6 км / год).

Адже зовсім недавно той же робот показував лише 30 км / год, і на суперництво з добродієм Болтом, зовсім не претендував. Новий результат досягнутий в основному за рахунок зміни алгоритмів роботи «лап», що зберегли ту ж конструкцію:

Однак всі ці фанфари поки далекі від головної мети розробників. Вони хочуть бігати зі швидкістю 80 км / год, причому не на прив'язі, а переміщаючись відкритою місцевістю. Наразі швидкість робогепарда виросла в півтора рази (з 30 до 45 км / год) менш, ніж за півроку.

Як пояснюють конструктори, їх робот «вчиться літати» подібно молодим гепардам, які без навчання (в зоопарку, наприклад) бігають не дуже добре, не швидше 50 км / год, при тому що досвідчені «живі» тварини розганяються до 110 км / год.

Кінцевою метою програми є відпрацювання елементів для бойового робота - тактичного розвідника, здатного пересуватися у будь-якій місцевості куди швидше, ніж людина, і при цьому мати малий зріст і бути непоміченою. Як і для однієї з попередніх розробок - робота AlphaDog, Boston Dynamics застосує безшумний бензиновий двигун, так, як енергоємностей акумуляторів поки недостатньо для такого швидкісного дрона.

КОММЕНТАРИИ