ВЕРСІЇ. Кілька днів тому Інтернет розірвала новина: французькі журналісти, що приїхали у Сніжне Донецької області, щоб написати про нелегальний видобуток вугілля, ледве втекли. До міліції по допомогу вони не звернулись, бо були впевнені, що та прикриває нелегалів.

«Це трохи нагадує оту істерію, до якої вдалися окремі зарубіжні журналісти напередодні проведення в Україні Євро-2012, — переконаний начальник відділу по зв’язках із громадськістю ГУ МВС України в Донецькій області Ігор Дьомін, коментуючи для «УК» цей випадок. — Пам’ятаєте? Уболівальників попереджували: вони додому можуть повернутися в домовинах… Тому тепер можна тільки уявити, що напишуть у своїх виданнях наші гості, які, за їхніми словами, ледве не стали жертвами переслідувачів — власників вугільних копанок. Хоча вже вдалося встановити, що насправді все було дещо інакше».

Колеги «з-за бугра», які вирішили підготувати матеріал про роботу нелегальних шахт у Донецькій області, вже оприлюднили власну версію подій на сайті Інтернет-видання «Острів». Вони свідчать, що після спілкування з гірниками-нелегалами їм відверто погрожували, а потім горопахам навіть довелося втікати від невідомих переслідувачів, які на двох автомобілях намагалися їх наздогнати. Чому відразу не звернулися по допомогу до правоохоронців чи представників влади? Бо, кажуть, начувані від місцевих жителів, що тутешня «поліція» заодно з власниками підпільних вугільних шахт.

У Донецькому обласному управлінні МВС України підтвердили: жодних заяв чи звернень від «потерпілих» щодо недавньої пригоди поблизу Сніжного справді не було. Однак правоохоронці взялися перевірити факти, про які розповіли зарубіжні колеги, і досі їм вдалося з’ясувати наступне. Співробітники міськвідділу міліції Сніжного підтверджують: журналісти того дня справді побували в селищі шахти «Північна» на вулиці Шушенська. Там розташований виробничий майданчик ТОВ «Град-інвест плюс» офіційно зареєстрованого підприємства, що має відповідний дозвіл для видобутку та збагачення вугілля. На момент приїзду журналістів ніяких робіт тут не велося, і ні обладнання, ні гірників не було, а спілкуватися довелося тільки із сторожем. Саме сторож, свідчать правоохоронці, зателефонувала директору підприємства про візит зарубіжних журналістів, які відразу ж поїхали звідси.

«Як пояснив співробітникам міліції керівник підприємства, щоб уникнути непорозумінь щодо діяльності його фірми, він поїхав автомобілем «Хюндай Акцент», для того щоб зустрітися з журналістами, — йдеться в офіційному повідомленні міськвідділу міліції Сніжного. — Побачивши автомобіль з представниками ЗМІ, що рухався назустріч, директор вирішив розвернутися і наздогнати їх, щоб показати відповідні документи та дати пояснення і відповіді на всі запитання. Ніяких протиправних дій щодо учасників дорожнього руху водій «Хюндая» не здійснював. Обігнавши автомобіль журналістів, він помахав їм рукою, аби вони зупинилися, та, зрозумівши, що ніхто не збирається зупинятися, розвернувся і поїхав назад».

Хто гнався за зарубіжними гостями на ще одному автомобілі? Правоохоронці переконують, що знайшли й цього суб’єкта. Водій «Деу», свідчать вони, їхав із селища №32 в місто у своїх справах і про ніяких сполоханих журналістів навіть не здогадувався.

Перевірка інших обставин візиту зарубіжних кореспондентів триває. Втім, навіть якщо факти, вказані колегами, справді не підтвердяться, цей випадок має дати черговий поштовх до чергової спроби зрештою покласти край незаконному видобутку вугілля.