ОПЕРАЦІЙНІ СИСТЕМИ. У березні український ринок смартфонів збільшиться до 720 мільйонів гривень, що втричі більше, ніж за аналогічний період торік. Разом з планшетами березневий ринок гаджетів досягне майже 1 мільярда гривень. Android – найпопулярніша операційна система для смартфонів, і вона встановлена на 64% всіх проданих пристроїв. При цьому 7 із 10 смартфонів у середній ціновій категорії, куплених українцями, – з двома картками.

Експерт ринку мережі гаджетів і аксесуарів Цитрус провела дослідження споживчого попиту і в новій версії проекту Цітрусометрія виявила структуру популярності і тенденції розвитку основних операційних систем в Україні. Для дослідження використовували продаж смартфонів у роздрібних мережах, експертні оцінки гравців ринку і дані GFK Ukraine щодо продажу в пікові періоди грудня 2010, 2011 і 2012 років, коли споживачі здійснюють найбільшу кількість покупок. У березні основний період продажу – до 8 березня.

Так, найпоширенішою операційною системою для смартфонів в Україні став Андроїд. «Завдяки тому, що Android -смартфони сьогодні широко представлені у більшості виробників і доступні на за ціною – від 800 до 7000 гривень – їх частка за рік зросла майже на 20% і в грудні 2012 року досягла 64% всіх смартфонів. У грошовому вимірі Android -смартфони зайняли 53% ринку і будуть збільшуватися далі»,– зазначив Віктор Шолошенко, директор з маркетингу мережі «Цитрус».

У чотири рази зросла «яблучна» система iOS. Вихід на ринок торік у листопаді смартфона iPhone 5 привів до зростання всієї операційної системи. За кількістю проданих пристроїв частка iOS зросла до 12% усіх смартфонів і понад 35% у грошовому вимірі. Активне зростання також показала нова операційна система WindowsPhone, яку просуває компанієя Microsoft. Якщо в 2011 році здебільшого через відсутність широкого вибору моделей на WP її частка в Україні трималася на рівні 1%, то з появою в 2012 році нових пристроїв вона зросла вже до 6%.

Хоч як прикро, драматично залишає ринок колись одна із найпопулярніших систем Symbian. Із 72% проданих пристроїв у 2010 році до грудня 2011 року її продажі впали вдвічі - до 37%, і фактично зникли до грудня 2012 -го. Замість неї у 2012 році її естафету продовжувала система S40, частка продажів пристроїв якої становила 16% . З огляду на те, що це все бюджетні гаджети, продаж S40 в грудні 2012-го в грошах становив усього 5%. «Частка операційної системи Bada, незначно піднявшись в 2011-му до 12%, зовсім упала в 2012-му до 2%. Сама компанія Samsung, припинивши розвиток цієї ОС, готується представити влітку нову ОС Tizen», - повідомили експерти «Цитрусу».

Одним з трендівминулого року стало зростання Duos-смартфонів на Android, зазначає Віктор Шолошенко. Ще кілька років тому двокарткові смартфони не можна було назвати повноцінними пристроями - ранні версії Android не мали достатньої продуктивності і часто гальмували, «зависали», а потужність технічного начиння не давала їм змоги стабільно працювати. Тому з появою нових повноцінних моделей на 2 sim-карти (таких, як HTC Desire SV або Samsung Galaxy S Duos) «двосімники» швидко почали завойовувати попит українців, впевнено зайняли свою нішу. Велике значення також має специфіка українського ринку: багато українців традиційно користуються кількома телефонами одразу (часто особистий і корпоративний), і смартфон на 2 sim-карти – зручна і практична альтернатива.