СОЦПОЛІТИКА

Презентовано нову державну програму «Доступне житло»

Міністерство інфраструктури планує запровадити програму, що дасть змогу фактично кожному українцеві з легальною зарплатнею отримати власне помешкання. Передбачається, що житло площею 50 квадратних метрів можна буде придбати за 300 тис. грн або на умовах фінансового лізингу під 3% річних (перший внесок становитиме 15%, або 45 тис. грн) на 12—15 років. Згідно з програмою, ключі від квартири людина зможе отримати того самого дня після сплати першого внеску та надання банку документів, що підтверджують здатність сім’ї сплачувати 2 тис. грн щомісяця (квадратний метр житла коштуватиме приблизно 6 тис. грн). Про це під час урядового брифінгу повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков.     

Він наголосив на тому, що задіяні в програмі квартири будуть повністю готові для заселення. Це стосується внутрішнього оздоблення (покупець зможе узгодити колір інтер’єру), кухонних блоків (холодильник, плитка, мийка) та повного комплекту сантехніки.       

За словами урядовця, будівництво доступного житла у містах-мільйонниках, а також у Львові розпочнеться навесні 2013 року. Борис Колесніков поінформував, що наступного року планується збудувати щонайменше 10 тис. квартир, 2014-го — 25 тис., а в наступні роки 50—100 тис. Віце-прем’єр зауважив, що такий підхід дасть змогу поліпшити житлові умови мільйонам українців, зокрема тим, що досі мешкають у комуналках.  

Для зацікавлення будівельних компаній у спорудженні доступного житла держава зобов’язується компенсувати відсотки за кредитами під час купівлі технологій та будівельного обладнання. Також за державний кошт у нових мікрорайонах прокладатимуть усі комунальні мережі, місцева влада безоплатно виділятиме землю під забудову. Зі свого боку забудовники візьмуть на себе проектування та будівництво доступного житла, а також комплексне проектування мікрорайонів з відповідною соціальною інфраструктурою.

Віце-прем’єр повідомив, що житло споруджуватимуть за досвідом Фінляндії, зокрема у питанні енергозбереження. «Візьмемо фінський та український приклади. В Україні на один квадратний метр споживають 310 кВт енергії на рік, у Фінляндії — 35 кВт. При цьому середня заробітна плата фінів становить 2500 євро, українців — приблизно 350. Так, українці отримують у рази меншу заробітну плату, а витрачають на енергію значно більше», — зауважив Борис Колесніков.

Крім того, будинки за програмою доступного житла у різних містах матимуть власне архітектурне рішення. «Ми залучимо фінських спеціалістів, які працюватимуть разом з українськими фахівцями. Кожен мікрорайон буде індивідуальний за структурою забудови відповідно до потреб міста», — підкреслив урядовець.