СОЦПОЛІТИКА 

Незабаром уряд має схвалити нову програму   з придбання доступного житла
 

На виконання соціальних ініціатив Президента Державна іпотечна установа розробила нову програму, що дасть змогу отримати житло за доступних умов. Йдеться про оренду житла з правом викупу. Про деякі аспекти нової програми під час урядового брифінгу розповів голова правління Державної іпотечної установи (ДІУ) Валентин Рибачук.

За його словами, програма здебільшого орієнтована на людей, які отримують зарплатню з бюджетів усіх рівнів, тобто лікарів, учителів та інших. Ставши на квартирний облік за місцем прописки, людина зможе орендувати квартиру, сплачуючи щомісячно 3% її вартості, з правом викупу до 15 років. При цьому Валентин Рибачук уточнив, що в програмі прописані обмеження житлової площі. Так, одна людина або сім’я з двох осіб може претендувати на квартиру площею 40 квадратних метрів, з трьох осіб — 58 кв. метрів, чотирьох осіб — 76 кв. метрів, що є максимальною площею квартир, які будуть задіяні у програмі. Однак голова правління ДІУ зауважив, що можливе збільшення площі житла до 25%, але в такому разі за додаткові квадрати встановлюватиметься окрема плата на окремих умовах.

Проаналізувавши ціни на житло, фахівці ДІУ підрахували, що, наприклад, у Києві оренда становитиме в середньому 2600 грн, а в маленьких містах — 1000 грн на місяць, тобто практично будь-яка родина може собі це дозволити. Валентин Рибачук також повідомив, що  попередньо обрано близько 14 тис. квартир, що готові до видачі за умовами програми. Він зазначив: загалом програму погоджено з усіма профільними міністерствами і висловив сподівання, що невдовзі проект буде затверджено на засіданні Кабінету Міністрів.                       

Валентин Рибачук також нагадав, що нині діють ще кілька програм. Зокрема це рефінансування іпотечних кредитів фізичних осіб під 15% річних. При цьому він зазначив, що середня іпотечна ставка ДІУ становить 13,63%. За словами фахівця, нинішнього року за цією програмою житло змогли придбати 820 громадян (торік — 290). Ще 300 кредитів перебувають на розгляді. Нині на балансі ДІУ — 5163 кредити на суму 847 млн грн, а загальна кількість кредитів, наданих громадянам з дня створення установи, становить 8500 на суму 1,3 млрд грн.

З рефінансування кредитів лідирують Донецька, Харківська, Запорізька, Дніпропетровська області. На думку голови правління ДІУ, це обумовлено чітко налагодженою інформаційною політикою в регіонах. В інших областях  у цьому напрямку недопрацьовує виконавча влада.

Крім того, Валентин Рибачук повідомив, що ДІУ допомагає добудовувати житлові будинки. Для цього банкам видають кредити під 11% річних, а ті, в свою чергу, видають кредити будівельникам під 14% річних. Зараз ДІУ займається добудовою 28 житлових будинків, з яких 14 уже здано в експлуатацію. А це, за словами фахівця, приблизно 5 тис. квартир.         

Для забезпечення фінансування своїх програм цього року ДІУ планує випустити власні облігації на суму 0,5 млрд грн, а також папери під держгарантії на суму 2 млрд грн, повідомив посадовець.