БАНКІВСЬКИЙ СОЮЗ. Після восьми годин перемовин лідери ЄС представили пресі «дорожну карту» майбутнього Банківського союзу, який укріпить наднаціональне управління фінасовим сектором Європи. Першим кроком на цьому шляху стане запровадження Єдиного наглядового механізму. Він передбачає, що проблемні банки повинні рятувати на кошти самого фінансового сектора, а не на гроші платників податків, як відбувається зараз.

«Щоб Єдиний наглядовий механізм був більш ефективним ми вирішили, що коли він буде діяти, достатньо буде єдиної резолюції, щоб швидко застосовувати необхідні дії щодо будь-якого банку країн-учасниць», – заявив президент ЄС Герман Ван Ромпей.

Цей механізм планують створити до 1 березня 2014-го. Впродовж наступного року лідери ЄС домовилися затвердити створення «дорожної карти»Економічного та монетарного союзу. На те, щоб він запрацював, знадобиться 5-7 років.

Загалом очільники Євросоюзу залишилися задоволені собою. «Тепер є усі умови для подолання кризи євро, ми погодили створення необхідних механізмів», – заявив французький президент Франсуа Олланд.

 Copyright © 2012 euronews