СМАРТФОНИ. Протягом новорічних та різдвяних свят українці витратили майже півмільярда гривень на покупку iPhone 5. За цей час в Україні продали 50 тисяч «яблучних» айФонів, середня вартість яких коливалася від 9 до 10 тисяч гривень. За даними мобільних операторів та GfK, новорічний розпродаж iPhone 5 нинішнього року перевищив продаж будь-якої іншої моделі смартфонів в Україні у всіх цінових категоріях.

За даними GfK, у грудні 2012 року продали майже 126 тисяч смартфонів (без iPhone). У грошовому еквіваленті це становить майже 250 мільйонів гривень. Згідно з інформацією від мобільних операторів, одних тільки iPhone 5 у грудні було продано понад 25 тисяч штук. З'явившись у продажу в листопаді, за три місяці новий смартфон компанії Apple став улюбленим смартфоном українців та подарунком № 1 на Новий рік. «Яблучний» айФон обійшов за продажем усі інші моделі смартфонів, - повідомляє мережа гаджетів і аксесуарів «Цитрус». Модель iPhone 5 зайняла майже 50 відсотків ринку смартфонів у грошовому співвідношенні за святковий період (листопад-січень). При цьому, враховуючи ажіотажний попит українців на iPhone 5 в грудні, більшість новорічних покупок наших покупців було перенесено на січень, - коментує Віктор Шолошенко, директор з маркетингу мережі «Цитрус».

Для порівняння, продаж популярного бюджетного смартфона S5830 GALAXY ACE вартістю 1888 грн в цей же період, за даними GfK, становив до 20 тисяч одиниць, а найближчого конкурента айФону - Samsung Galaxy SIII –  всього 7 тисяч пристроїв. iPhone 5 побив рекорди продажу не тільки в Україні - всього в передсвятковий квартал у світі було продано понад 47 мільйонів 800 тисяч пристроїв, що стало новим рекордним показником для цього смартфона.

iPhone 5, як і раніше, залишається подарунком № 1 на 8 Березня. Минулого сезону продаж iPhone 4S був на рівні продажу новорічного періоду, зазначає Віктор Шолошенко. Наразі відбувається зниження цін на iPhone 5. Офіційно ввезений та сертифікований iPhone 5 з гарантією 18 місяців вже можна придбати за 6299 гривень.