РІШЕННЯ

Уряд повернув профілактичні медичні огляди учнів у навчальні заклади 

Відповідну постанову, якою внесено зміни до пункту 4 Порядку здійснення медичного обстеження учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Кабінет Міністрів прийняв 14 січня 2013 року.

Згідно з документом обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводитимуться щороку медичними працівниками у загальноосвітніх навчальних закладах.

За словами міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, проведення медичних оглядів саме у школах підтримують батьки, зокрема за таке рішення висловилося понад 84% опитаних під час проведення нещодавно «загальноукраїнських батьківських інтернет-зборів».

До того ж на сьогодні, на жаль, існує проблема, що деякі безвідповідальні батьки легковажать здоров’ям дітей, ігнорують відвідання лікаря з метою профілактичного огляду дитини або ж отримують формальні довідки.

Натомість у школах медобстеженням будуть охоплені всі діти. Це дасть змогу вчасно виявляти захворювання чи схильність до них та надавати школярам відповідну медичну допомогу.

«Ми повинні приділяти особливу увагу профілактиці захворювань, особливо в дітей, — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров. — Здоров’я підростаючого покоління — надзвичайно важливе завдання. Головний акцент варто зробити саме на профілактиці. І підходити до цього питання треба не формально».

МОНмолодьспорту доручено забезпечити умови для проведення медичних оглядів у школах, фахівців для здійснення кваліфікованого обстеження школярів надаватиме Міністерство охорони здоров’я.

Треба зазначити, що відновлення обов’язкових медоглядів у навчальних закладах не заперечує обстеження у сімейних лікарів та терапевтів загальної практики.

Під час понеділкового засідання уряду Прем’єр також наголошував, що основні зимові випробування ще попереду і до них відповідні служби повинні бути готовими. «Справжніх холодів поточної зими ще не було. Треба бути готовими всім службам», — наголосив Микола Азаров.

Глава уряду зазначив, що в найближчі вихідні очікуються снігопади та зниження температури. Тож усі комунальні служби, підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій, Мінінфраструктури повинні бути готові до активної роботи в таких умовах. «Жодних збоїв не повинно бути», — акцентував він.

Водночас Прем’єр-міністр наголошував і на готовності до епідемії грипу, яку ймовірно можна очікувати найближчим часом. Зокрема, на вчасному проведенні необхідних заходів профілактики, забезпеченні аптек і медичних закладів ліками та матеріалами, проведенні роз’яснювальної роботи серед населення тощо.

Микола Азаров також доручив перевірити дотримання правил безпеки і робочий стан систем опалення в навчальних та дитячих дошкільних закладах. Приводом для такої позапланової перевірки став випадок, який мав місце 13 січня на Житомирщині. Там уночі в дитячому садочку стався вибух у котельні. За цим фактом вже виявлено організаційні недоліки, що побічно призвели до такої ситуації. «Попереду, за прогнозами синоптиків, холоди. Тож відповідно навантаження на системи опалення буде збільшуватися. Технічний стан котелень має бути надійним», — зазначив Микола Азаров.

Глава уряду наголосив на необхідності підійти до цього питання максимально відповідально, адже саме формальний підхід до обстеження систем при введенні їх в експлуатацію та до атестації на правила безпеки персоналу може стати причиною аварій. Тож наразі працівники Держтехногенбезпеки повинні повторно перевірити всі об’єкти та персонал систем опалення у дитячих закладах — школах, садочках, інтернатах тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.