БЕЗПЕКА НА ДОРОГАХ.  Так уже повелося, що, розбираючись у всіх перипетіях безпечного руху нашими дорогами, основний наголос робимо на поведінці водіїв: мовляв, у їхніх руках апріорі таке знаряддя підвищеної небезпеки, як транспортний засіб. Ніхто й не сперечається, бо це справді так, особливо коли йдеться про недисциплінованих «шумахерів» місцевого пошибу. Але почасти з громадського поля зору випадають дії таких повноправних учасників руху, як пішоходи, чия безпечність іноді просто вражає.

Кому-кому, а Державтоінспекції добре відомо, що однією з розповсюджених причин травмування пішоходів на дорогах є їхня раптова поява на проїжджій частині. Навіть досвідченим водіям у такій ситуації складно встигнути своєчасно зреагувати і натиснути на гальма, а що вже говорити про випускників нинішніх платних автошкіл чи то б пак курсів?

 Інспектори ДАІ Деснянського РУ ГУ МВС України в м. Києві капітан міліції Юлія Чайка та ст. лейтенант міліції Олександр Кос нагадують про Правила руху і дорослим, і дітям. Фото з сайту ДАІ МВС України

Щоб запобігти подібним випадкам і зменшити кількість дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів, столична ДАІ регулярно проводить рейди, зустрічі, конференції та інші заходи профілактичного характеру. Скажімо, упродовж минулого тижня у всіх десяти районах міста працювали спеціальні групи. Автоінспектори патрулювали найбільш жваві перехрестя і ділянки міських доріг, виявляли порушників і роз’яснювали наслідки нехтування Правилами дорожнього руху.

У ході цих заходів особливу увагу звертали на найменших учасників дорожнього руху — дітей. Інспектори ДАІ чергували біля навчальних закладів, розташованих поблизу проїжджої частини, і застерігали дітвору від необачної поведінки на дорозі. Не обходилося і без безпосереднього спілкування з малолітніми порушниками та їхніми вчителями, а в окремих випадках у щоденники особливо нетерплячих школярів навіть робили запис: «Шановні батьки! Зверніть увагу: Ваша дитина порушила Правила дорожнього руху».

«Сподіваємося, такі профілактичні заходи, які проводять працівники ДАІ, не залишаться поза увагою громадськості і, власне, всіх учасників дорожнього руху, які зроблять для себе відповідні висновки. Люди повинні усвідомити одну просту, але дуже важливу істину: безпека на дорозі залежить від кожного з нас», — каже начальник управління ДАІ м. Києва Анатолій Курінний.